Право от Мадрид в Торино. KPMG е една от най-големите компании за професионални услуги в света, както и една от големите четири одиторски фирми. Тя публикува доклад, който анализира от икономическа гледна точка трансфера на Кристиано Роналдо в Ювентус, като заключи, че италианският клуб ще бъде на печалба от сделката с Реал Мадрид до две или три години. Период, през който се оценява, че оборорът на клуба от Торино може да достигне 500 милиона евро. Докладът започва с преглед на спортните успехи, печалбите и потенциала на социалните мрежи на Кристиано, който е описан като „една от най-ярките звезди в съвременния футбол“.

След това компанията прави дисекция на операцията, при която Ювентус плати 117 милиона евро за Кристиано Роналдо. Това прави по 29,25 милиона евро за всяка една от четирите години, за които португалецът подписа договор с „бианконерите“. В допълнение, бруната му заплата за четирите сезона ще бъде около 224 милиона евро, или 56 милиона евро на сезон, което представлява, според най-новите данни, оповестени от италианската фирма, 21% от общия бюджет, отпуснат за персонала. Цялата сума възлиза на около 340 милиона евро, която Ювентус ще трябва да инвестира в играча. За да балансира сметките си в дългосрочен план, Ювентус трябва да обмисля различни варианти. В негова полза е положителното салдо от сезон 2016/17, което е около 42 милиона евро, но също така има основна пречка, тъй като за изминалия сезон се очаква клубът да отбележи загуби. В допълнение, за да се спази „Финансовия феърплей“, който позволява до 100 милиона отрицателен баланс между покупките и продажбите на трансферния пазар за един сезон, Ювентус ще трябва да продаде двама играчи.

Ювентус ще трябва да разчита на доходите си от мачовете. В клубната каса ще влязат 33 или 34 милиона евро от абонаментни карти. Продажбата от билети ще донесе на „бианконерите“ между 15 и 18 милиона евро. Така в общия случай приходите на Ювентус ще бъдат между 48 и 52 милиона евро от Серия А. Клубът ще получи между 5 и 8 милиона от участието си в груповата фаза на Шампионската лига. „Старата госпожа“ ще вземе между 8 и 11 милиона евро, ако се класира за четвъртфиналите, между 11 и 13 милиона евро, ако отборът се класира до полуфиналите, както и между 13 и 15 милиона евро, ако стигне до финала. Друг тласък за Ювентус ще дойде от приходите от телевизионни и радио права. В клубната хазна ще постъпят между 170 и 255 милиона евро, което е значително увеличение, като се има предвид, че през 2017/18 те бяха между 190 и 200 милиона евро.

Към това трябва да се добавят и продажбите от мърчандайзинг (75-100 милиона през следващите три сезона), които биха могли да привлекат нови спонсори, както и приходите от социалните мрежи, от където Кристиано Роналдо изкарва много пари. Ювентус ще трябва да измисли формула, с която да си осигури приходи от последователите си.

KPMG заключава, че "инвестицията в CR7 ще осигури на Ювентус спортни ползи, финансови и мърчандайз. Това ще позволи на клуба да увеличи приходите и рентабилността си. В крайна сметка стойността на компанията през следващите години се очаква да се увеличи. Също така трансферът на Роналдо ще помогне на Ювентус, тъй като в следващите години се очаква основните футболни клубове да се превърнат в развлекателни и медийни компании.“