Наставникът на Интер Антонио Конте поде сериозна атака спрямо италианската футболна култура, която в последните години отнесе редица критики заради вихрещия се по стадионите расизъм. Според специалиста, който се завърна да работи на Апенините след 3-годишно отсъствие, в същия период тифозите са отбелязали регрес в поведението си.

Най-пресният пример, който засегна пряко водения от специалиста Интер, се разигра при гостуването срещу Каляри (2:1) в калчото. Тогава феновете опитаха да смутят Ромелу Лукаку с маймунски звуци, докато белгиецът се подготвяше да изпълни дузпа. След гола му от наказателния удар проявата на расизъм стана дори по-интензивна.

„Расизмът е проблем в Италия, но същото важи за всяка друга форма на обида. След три години далеч оттук намирам страната за регресирала”, каза Конте преди съботното градско дерби срещу Милан.

„Хората пишат се едничката мисъл да генерират омраза. Италия върви към още по-зле напоследък и сами сме си виновни. Говорим за това, че следващите поколения се възпитават в омраза и въвличат в насилие.”

Конте също така обърна внимание на факта, че Футболната федерация на Италия не санкционира Каляри заради изблика срещу Лукаку под крайно неубедителния мотив, че маймунските звуци не били „силни или достатъчно разпространени”, че да доведат до глоба. „В Англия ако само двама-трима опитат нещо подобно, ги тикват затвора и хвърлят ключа. Тук феновете ходят по стадионите с едничката мисъл да обиждат – дали ще е противникът, играчите или хората с друг цвят на кожата. Би било страхотно ако феновете идваха просто за да подкрепят отборите си. Децата трябва да чуват това вместо да стават свидетели на възможно най-враждебната атмосфера, която едва не е прекрачила линията”, заключи Конте.