Италия и Турция ще изберат по пет локации за Европейското първенство през 2032 година, а президентът на FIGC (Италианската футболна федерация) Габриеле Гравина предложи два или три нови стадиона да бъдат построени на Апенините „за начало“.

Това е първият голям международен турнир, организиран от Италия след Световното първенство през 1990 година.

УЕФА съобщи, че Италия и Турция са представили 20 потенциални стадиона-домакини, от които 10 ще бъдат избрани - по пет от страна. Срокът е до октомври 2026 г.

Габриеле Гравина разкри пред Sky Sport Italia, че три стадиона вече са оценени „положително“ от УЕФА, така че трябва да бъдат построени само „два или три нови“. Гравина каза още, че Италия има време да „постави основите си“ в изграждането на стадионите до 31 март 2027 г.

Габриеле Гравина

източник: Gulliver/GettyImages

Той обаче настоя, че страната „не трябва просто да обмисля пет или шест места за тази фаза“, а да опита нещо повече.

„Трябва да отидем отвъд и да видим 2032 г. като страхотна възможност, която може да предложи на страната ни и на света на футбола шанс за развитие и изграждане на идеи, култура и инфраструктура“, заяви президентът на италианския футбол Гравина.

Все още не е ясно кои стадиони са оценени „положително“ от УЕФА. Според „Скай Спорт“ това са „Алианц Стейдиъм“ в Торино, „Сан Сиро“ в Милано и „Олимпико“ в Рим.

Ювентус - Торино

източник: Gulliver/GettyImages

Стадио Олимпико Рома - Лацио / Серия А, 13-и кръг, 06.11.2022 г.

източник: Gulliver/GettyImages

Относно казусите с новите стадиони, на преден план излиза Милан. Седемкратният европейски първенец се надява да открие новото си съоръжение до 2029 г., започвайки работа в края на 2025-а.

Това означава, че има сериозна въпросителна дали този нов стадион на „росонерите“ да не замени „Сан Сиро“. Възможен е и вариант, при който два стадиона в Милано да приемат мачове.

Гравина също така предупреди, че не е склонен да приеме „комисар“, който да отговаря за проектите за нови стадиони и да движи нещата в правилната посока.

„Не се заблуждавайте“, каза Гравина. „Един комисар не може да бъде решението на всички проблеми (б.р. - с бюрократичните проблеми при строежите в Италия). Може да е полезно, но е един от елементите. Всички заинтересовани страни трябва да бъдат въвлечени в света на футбола”, завърши видимо емоционалният Гравина.