Рома спечели първо „Дерби дел Соле“ с Наполи от ноември 2019 година насам. „Вълците“ надвиха „адзурите“ с 2:0 с голове на капитана Лоренцо Пелегрини и звездата в атака Ромелу Лукаку. И двата гола паднаха през втората част, в която актуалният шампион на Италия остана с 9 души след червени картони на Матео Политано и Виктор Осимен.

Успехът прати Рома на шестата позиция с 28 пункта – един пред седмия Наполи. Зона Шампионска лига е на три точки разстояние. Към момента четвъртият Болоня е с 31 точки.

В началните минути Рома и Наполи подходиха по-пасивно, но след изминаването на около четвърт час игра „джалоросите“ вече можеха да съжаляват, че не водят. Ромелу Лукаку намери на дъгата Едоардо Бове, който нанесе фалцов изстрел, отбил се в напречната греда над Алекс Мерет.

Две минути по-късно отново юношата на Рома можеше да открие. Андреа Белоти подмина като спрял Амир Рахмани и намери халфа Бове в малкото наказателно поле, на чиста позиция. Бове стреля, ала Мерет спаси незнайно как удара на младия италианец.

Чак в 40-ата минута Наполи имаше шанс. Виктор Осимен пробва задна ножица, но изобщо не успя да нанесе контролиран и точен изстрел.

Gulliver/GettyImages
26 снимки

Втората част започна с още едно половинчато положение за партенопеите и отново бе замесен нигериецът. Той обаче отправи слаб удар, който не затрудни Руи Патрисио.

Южняците от Неапол направиха и една опасна контраатака, при която Хвича Кварацхелия стреля в ръцете на Патрисио. Десетина минути по-късно облаците над Валтер Мадзари се сгъстиха – Матео Политано изрита в гръб Никола Залевски, изнервен от дърпане на фланелката. Това принуди съдията да покаже червен картон на италианското крило.

Четвърт час преди края Ромелу Лукаку стреля от волен и не бе далеч от гола. Точно 120 секунди по-късно „вълците“ отхапаха част от неаполитанците за 1:0. Първо опит за удар на резервата Сердар Азмун не се получи, а топката се озова у друг влязъл от пейката играч – Стефан Ел Шаарави. Малкия фараон също не успя да да отиграе добре и накрая топката стигна до трети ход на Жозе Моуриньо от пейката – Лоренцо Пелегрини. Атакуващият халф се завъртя на 180 градуса и с красив изстрел от воле откри.

Гостът от Неапол можеше да възстанови равенството в 79-ата минута, когато при центриране от фал Джовани Ди Лоренцо бе изпуснат на далечната греда, но по чудо не успя да засече топката.

В 84-ата минута Лукаку бе изведен на голова позиция в пеналта и опита да прехвърли Алекс Мерет, но вратарят демонстрира чудесен рефлекс и спаси вратата си от втори гол.

Четири минути преди края Наполи остана и с 9 души на терена, когато звездата Виктор Осимен също бе изгонен, след като спъна в гръб Стефан Ел Шаарави.

Дълбоко в добавеното време Ромелу Лукаку направи резултата 2:0 при една контраатака на римския гранд, завършила с удар в близкия на Мерет ъгъл.