Клубовете от Серия А се обединиха и определиха датата 14 юни, като крайна за подновяването на първенството. Това е в случай, че сезонът в Италия бъде подновен, тъй като правителството все още не е разрешило тренировките да стартират по-рано от 18 май.

Getty Images
97 снимки

Премиерът на Италия Джузепе Конте обяви на пресконференция, че страната ще освободи мерките на карантината на 4 май.

С това решение спортове като плуване и тенис ще могат да рестартират тренировките, но отборните ще трябва да почакат поне до 18 май.

По-голямата част от клубовете, с изключение на Бреша, са нетърпеливи да подновят тренировки и смятам отлагането за 18 май за безсмислено, тъй като футболистите ще могат да бягат в парковете свободно, спазвайки разстояние от два метра.

За да направи нещата още по-объркващи, часове след изявлението на Конте, министърът на спорта Винченцо Спадафора оспори думите му и заяви, че датата 18 май не е крайна.

Той сподели също, че сезонът в Серия А все още може да не бъде подновен.

„Работим за възобновяването на тренировките на 18 май, но това не означава, че първенствата ще бъдат рестартирани“, каза Спадафора.

Серия А дори заплаши правителството със съд заради финансови загуби, ако сезонът не бъде подновен. Клубовете се борят да им се даде възможност да тренират в базите си, като същевременно спазват мерките за социално дистанциране. Те твърдят, че футболистите ще бъдат подлагани на ежедневни тестове за коронавирус. Клубовете се надяват, че по този начин ще се види дали играчите са развили антитела, въпреки че СЗО предупреди преди седмица, че те не гарантират непременно имунитет към опасния вирус.