Легендарният Фабио Капело не е оптимист за развитието на италианския футбол в следващите няколко години. Националният тим на Италия се провали в квалификациите за второ поредно Световно първенство, независимо че миналото лято стана европейски шампион. В Шампионската лига пък вече не остана нито един представител на Серия А.

“Италианският футбол е далеч зад останалите. Топката не се движи бързо, а съдиите маркират прекалено много нарушения. Твърде често играта бива спирана, всяко единоборство е фал и няма никакъв интензитет”, заяви Капело пред “Кориере дело Спорт”.

“Най-големият проблем продължава да бъде това, че най-силните футболисти вече не искат да идват да играят в Калчото. Няма как да научиш каквото и да е, след като не се изправяш срещу най-добрите. Също така се нуждаем от по-хубави стадиони. Инфраструктурата е зле”, добави италианецът.

“Италианският футбол няма да се завърне на върха в следващите 5-6, може би дори 8 години. Всеки се меси във футбола ни: политици, съседни футболни федерации и т.н. Ако пък говорим за детско-юношеския футбол, тези, които отговарят за това, трябва да отидат до видят какво се прави в Испания. Там работят върху техниката, а не върху тактиката”, завърши Капело.