Ювентус пречупи Рома със запазената си марка за победа 1:0 на „Алианц Стейдиъм“ в дербито на 18-ия кръг на Серия "А", който е и последен в първенството за 2023 година. В последните 7 мача между двата отбора, тимът на Макс Алегри печели с този резултат за шести път. 
 
Трите точки за "бианконерите" донесе Адриен Рабио с гол в 47-ата минута. Така Старата госпожа отново се доближи на две точки от лидера Интер, който вчера се препъна срещу Дженоа (1:1). 
 

Срещата започна с атаки и към двете врати. Първата възможност се откри пред "вълците“ още 4-ата минута. Силен шут на Браян Кристанте рикошира в тялото на Влахович, а след това и в гредата. В 12-ата минута трима бранители на Рома не успяха да спрат Влахович, чийто шут обаче мина покрай вратата на Руи Патрисио. Секунди по-късно Лукаку отправи далечен изстрел, който обаче не бе точен.

В 19-ата минута само отличната намеса намеса на капитана на гостите Джанлука Манчини запази нулевото равенство. Душан Влахович пребори Йоренте в наказателното поле с гръч към вратата, обърна се и шутира. Манчини обаче се хвърли на пътя на топката и блокира удара му.  Сърбинът отново бе в центъра на събитията в 27-ата минута, когато опита ефектна задна ножица от близо 15 метра, но топката не намери очертанията на вратата.
 
Гостите отговориха с ефектен външен фалц на Пауло Дибала с левия крак, при който феновете по трибуните изтръпнаха, но за тяхна радост ударът излезе в аут. Две минути преди почивката Еван Н'дика спаси Рома от сигурен гол. Той изби с глава пред голлинията бомбен шут на бившия си съотборник от Айнтрахт - Филип Костич.  
С летящ старт за "бианконерите" започна второто полувреме, след като две минути след почивката Адриен Рабио откри резултата. С огромна заслута за попадението бе Душан Влахович, който се отличи с асистенция. Рабио получи топката на ръба на засадата, но проверка с ВАР показа, че е бил в редовна позиция заради рамото на Н'дика - 1:0. 

Жозе Моуриньо се опита да промени играта на своя отбор, вкарвайки в игра Лоренцо Пелегрини на мястото на Едоардо Бове, но и това не донесе желания ефект. Едва в 71-ата минута Пауло Дибала получи удобна топка пред наказателното поле и технично я насочи в долния десен ъгъл на Шчесни. Полският вратар на Ювентус обаче внимаваше и не допусна да бъде изненадан.  

Домакините пропиляха страхотна възможност да затворят мача в 84-ата минута. Федерико Киеза проби отляво и с отлично подаване по земя намери Уестън Маккени и в наказателното поле. Американецът шутира без забавяне, но Руи Патрисио показа класа и спаси. Четири минути по-късно гол на Киеза не бе зачетен заради засада. В последната минута на редовното време Сардар Азмун с глава обстрелва вратата на Ювентус, но твърде слабо, за да затрудни Войчех Шчесни. 

 
FT / ЮВЕНТУС - РОМА 1:0
 
1:0 Адриен Рабио (47)
 
Ювентус: Шчесни, Гати, Бремер, Данило, Уеа, Маккени, Локатели, Рабио, Костич, Йълдъз, Влахович
Рома: Патрисио, Манчини, Йоренте, Н'дика, Кристенсен, Кристанте, Паредес, Бове, Залевски, Дибала, Лукаку