Италианският гранд Ювентус празнува своята 121-ва годишнина. Клубът е най-успешният на Апенините с 34 трофея в Серия А и 13 Купи на Италия.

Юве е създаден на 1 ноември 1897 година от студенти на лицея "Масимо Д'Адзелио" и в началото е носил розово-бели тениски.

Познатата черно-бяла краска на екипите е въведена през 1903 г., когато един от играчите - англичанинът Том Гордън Савич, е донесъл именно такъв цвят фланелки от Нотс Каунти - отбора от своя роден град Нотингам.  

Савич е на посещение в Италия, когато среща своята бъдеща съпруга - Сара, в Торино в началото на века. Женитбата с италианката оставя Том на Апенините. Впоследствие той се влюбва в младежкия отбор на града и започва да играе в него, както и да помага за издръжка му.

Първата титла на Ювентус идва през 1905 г., преди свада в клуба да доведе до това президентът - Алфред Дик, да създаде нов отбор - Торино.

Мишел Платини

източник: Gulliver/GettyImages

Триумфът на "бианконерите" не е бърз и рязък, а по-скоро плавен и труден. Най-голямата крачка към бъдните славни дни е направена след Първата Световна война, когато местният индустриалец - Едоардо Аниели (собственик на автомобилната компания ФИАТ), купува клуба през 1923 г.

Аниели инвестира в построяването на нов стадион, както и в първия професионален треньор - унгарецът Йено Каролу, който носи втората титла на Италия през 1926 г.

През 30-те Ювентус е хегемон на местната сцена, печелейки пет поредни титли. Основният конкурент е градският враг Торино, в който се заформя легендарния състав, наречен "il Grande Torino". Торино доминира от края на 30-те до края на 40-те, преди по-голямата част от футболистите да загинат в кошмарната самолетна катастрофа край града през 1949 г. 

50-те години носят нови две титли на Юве, като най-сериозните имена в онзи отбор са тези на англичанина Джон Чарлс и аржентинеца с италиански корени Омар Сивори. В тези години "бианконерите" стават и първият италиански отбор с 10 "Скудета".

В Италия: Марчело Липи преговаря с Украйна

източник: БГНЕС

През 1977 г. е спечелена Купата на УЕФА, през 1984 - Купата на носителите на национални купи, а година по-късно - и първата КЕШ. Това става в злополучния финал срещу Ливърпул на стадион "Хейзъл" в Брюксел, където смъртта си намират 39 италиански привърженици.

Следват трудни години, в които ландшафтът в Серия А е доминиран от Милан на Ариго Саки и Наполи на Диего Марадона. Всичко това обаче до средата на 90-те, когато начело на торинския гранд застава Марчело Липи, който печели титлата в Италия още в първия си сезон.

Във втората година на Липи в тима пристигат Алесандро Дел Пиеро, Антонио Конте и Джанлука Виали, което води до втория и до момента последен триумф на Ювентус в Шампионската лига - през 1996 г. "Старата госпожа" стига и до последния мач на най-комерсиалния европейски клубен турнир и през следващите два сезона, но губи последователно от Борусия Дортмунд и Реал Мадрид. През 2003 г. Юве отново е на губещата страна в трети пореден финал, след като е надигран от Милан на "Олд Трафорд" с дузпи.

Липи и Виали още в годините с Ювентус

През 2004 г. пристига Фабио Капело, което носи на клуба нови две титли в Серия А. Тъмните дни за Ювентус обаче тепърва предстоят. През 2006 г. на отбора са отнети последните две титли, а той е изваден от елитния ешалон заради скандала "Калчополи". Обвиненията гласят, че Ювентус е в центъра на гъста мрежа от тъмни отношения между клубни мениджъри и съдийски организации, манипулиращи футболни мачове чрез избор на съдии.

След сезон в Серия Б, тимът се изкачва в първото ниво и постепенно започва да възвръща силите си. Идването на Антонио Конте през 2011 г. и това на Масимилиано през 2014 г. прави така че Ювентус все още да живее в най-златна ера в своята историята - "Старата госпожа" не е спряла да вдига титлата в последните седем сезона.

В този период обаче отборът губи нови два финала в Шампионската лига - през 2015 г. от Барселона и през 2017 г. от Реал Мадрид.

Конте: Ювентус може да продължи да пише история

източник: BGNES

През лятото на 2018 г. Ювентус осъществя най-големия трансфер в целия си летопис, привличайки за 117 млн. евро 5-кратния носител на "Златната топка" Кристиано Роналдо.

През този сезон Юве е считан за основен фаворит както в Серия А, така и в Шампионската лига, а един знаков требъл в края на сезона може да наложи разширение на музея на "бианконрите", който вече едва побира многобройните им трофеи.