Световният шампион от 1982-а година Паоло Роси си отиде тази сутрин на 64 години. На клубно ниво той игра за Виченца, Милан, Перуджа, Ювентус и Верона, имаше частна футболна школа и работеше като спортен коментатор за телевизия РАИ.

Историята му винаги ще се помни, тъй като през 80-те години е наказан заради участие в уредени мачове и черно тото, но е върнат в националния отбор, за да изведе страната си до титлата в Испания и самият той да вкара 6 гола на това първенство.

Завинаги остават в съзнанието трите му гола във вратата на супер-отбора на Бразилия и попадението му срещу Германия на финала (3:1). Също така е избран и за играч на ФИФА през същата тази 1982-а година.

От Италианската федерация по футбол (FIGC) съобщиха, че знамената пред сградата ще бъдат свалени наполовина в знак на траур.

"Ние загубихме приятел, а също така и икона на нашия футбол. Буквално хвана за ръка цялата страна и я изведе на улиците да празнува победите и титлата с него и заради него. Винаги ще бъде свързван със "Скуадра Адзура" и много генерации след това имитираха неговия стил на игра". заяви президентът на федерацията Габриеле Гравина.

Президентът на Италия Серджо Матарела също изрази съболезнования за смъртта на Роси и нарече кончината му преждевременна.

"Като си спомням за неговата учтивост и човешко отношение, изразявам най-искрено съчувствие на семейството му, се казва в изявление на държавния глава.

Бившият му съотборник Фулвио Коловати, който също коментира мачове, е научил новината от вайбър чат на световните шампиони от 1982-а година.

"Научих преди минути! Толкова съжалявам. За мен беше толкова неочаквано. От известно време не бяхме се чували. Той каза нещо, че има проблем и не знае какво ще се случи, но никой от нас не го прие толкова сериозно. Чух се със Серджо Брио, наш съотборник от Ювентус и връстник на Роси. Той също беше съсипан. Наистина никой не варва!" заяви бившият вратар на световните шампиони Дино Дзоф, цитиран от агенция АНСА.