Италианската футболна федерация е изпратила офиицално запитване до ФИФА относно "възможността да се експериментира" с ВАР системата. 

След дузина оплаквания от различни клубове от Серия А, ръководният футболен орган на страната реши да пусне официално изявление, в което предлага да се изпробва т.нар. "оспорване". Това ще става с помощта на система, чрез която отборите могат да поискат проверка на съответна ситуация по време на мача. 

Последната "капка" бе срещата срещу Милан и Ювентус от Купата на Италия, която завърши 1:1 след спорна дузпа за "бианконерите", получена във финалните минути на двубоя. Ситуацията породи множество коментари и различни гледни точки. 

"Италия бе една от първите страни в света, която експериментира с тази технология", започва становището. 

"Приемането на ВАР бе предшествано от тестов период, който доведе до изключителни резултати, допринасящи значително за окончателния протокол."

"Водени от желанието за иновация и множеството заявки, които получихме през последните седмици от многобройни клубове от Серия А, заявяваме, че желаем да експериментираме с използването на системата (отборите да могат да преразглеждат ситуацията на място). Убедени сме, че това ще доближи футбола до милионите фенове, без да афектира отрицателно върху авторитета на съдиите."

Президентът на федерацията, Габриеле Гравина, също подкрепи искането и заяви, че това ще спомогне "да се избегнат спорове, които вредят на имиджа на първенството".