Италианската футболна федерация (FIGC) заплаши с изключване от националните първенства всеки клуб от страната, който реши да участва в нерегламентиран от ФИФА или УЕФА турнир.

Решението на управата на централата идва, след като местните грандове Ювентус, Милан и Интер бяха сред 12-и учредители на независима европейска Суперлига, идеята за която се разпадна само за няколко дни заради остра публична съпротива.

"Всеки, който обмисля да участва в състезание, което не е под егидата на УЕФА, ФИФА и Италианската футболна федерация, ще загуби членството си", заяви президентът на FIGC Габриеле Гравина.

Говорител за футболната централа на страната уточни, че при такова обстоятелство на всеки клуб ще бъде забранено да участва в националния шампионат.

Затова Изпълкомът на FIGC от следващия сезон ще въведе ново правило, в което се казва, че лицензираните за участие в италианските първенства отбори нямат право на участие в частни, нерегламентирани състезания, като в противен случай те ще бъдат наказани. Правилото ще се прилага също така и за приятелски мачове и турнири.

"Това правило ще бъде задължително за получаването на лиценз. Ако до крайната дата за подаване на заявки за участие в националните шампионати на 21 юни, някой реши да се включи в друга частна лига, то той няма да участва в италианското първенство. На този етап нямам информация кой остава и кой се отказва от Суперлигата", коза още Гравина.

Интер официално обяви, че "вече не е част от проекта Суперлига", докато от Ювентус и Милан все още не са дали окончателното си становище по въпроса, въпреки че ръководствата на двата клуба коментираха, че на този етап идеята е по-скоро неосъществима след множеството критики.