Суперкупата на Италия отново е в ръцете на Интер! „Нерадзурите“ победиха своя градски съперник и шампион на Италия Милан с 3:0 в Рияд, Саудитска Арабия. Така играчите на Симоне Индзаги влошиха още повече настроението на червено-черната част на Милано, която след паузата за Мондиал 2022 е видяла едва една победа.

„Змията“ имаше нужда от само 10 минути, за да отбележи – това стори Федерико Димарко. Десетина минути по-късно пък Един Джеко стана най-възрастният реализатор за третия трофей на Апенините, а крайното 0:3 оформи Лаутаро Мартинес близо четвърт час преди края, когато вкара с много елегантен удар с външната част на крака.

Суперкупата е седма за Интер, който се изравнява именно с днешния си опонент по брой отличия. Малко по-напред в броя Суперкупи остава Ювентус, който е с 9.

Сега за носителя на Купата на Италия предстои домакинство на Емполи на „Джузепе Меаца“ от Серия А, докато Милан го чака изключително тежко гостуване на Лацио в Рим.

Gulliver/GettyImages
51 снимки

Милан Интер

източник: Sofascore.com


Джеко опита първия изстрел в мача в петата минута, но не бе достатъчно точен.

В 10-ата минута "нерадзурите" откриха. Страхотна комбинация изведе Барела на позиция за изстрел, но полузащитникът потърси своя сънародник Димарко вляво, а левият халфбек не сбърка за 0:1.

Символичните домакини опитаха да отговорят бързо. Те стигнаха до удар чрез комбинация межд Жиру и Леао, завършила с удар на португалеца, който обаче Онана изби в корнер.

Точно в средата на полувремето Интер удвои. Джеко получи топката вляво в пеналта, но си осигури майсторски място за удар, залъгвайки Тонали. Босненският нападател стреля отлично в далечния ъгъл и направи 0:2.

"Змията" имаше още два шанса да направи резултата "класически", но Татарушану се намеси и предотврати истински разгром, още преди да е изминал половин час игра. Седем минути преди края на частта Леао също пробва изстрел от голямо разстояние, но го направи неточно. Последният пропуск за първата част показа известно съживяване в Милан. Той отиде на сметката на централния защитник Фикайо Томори.

В началото на второто полувреме Бенасер, Ернандес и Леао показаха различна настройка и с това играта на Милан се подобри. И тримата опитаха да тестват Онана, който обаче не се огъна. 

Към 65-ата минута наставникът на италианския шампион Стефано Пиоли реши да посегне към смените и направи тройна рокада с включването на Калулу, Де Кетеларе и Ориги. Веднага след това Леао пробва поредния далечен шут, като и този опит не се увенча с успех.

13 минути преди края Лаутаро се пребори с Томори, който беше на гърба му, за една дълга топка и с елегантен удар с външната част на крака препарира Татарушану.

Анте Ребич и Сандро Тонали опитаха да отбележат в първите минути на добавеното време, като ударът на хърватина кацна на гредата, но това по никакъв шанс нямаше да разклати повече от комфортната преднина на Интер.


FT / Милан - Интер 0:3

0:1 Федерико Димарко 10`

0:2 Един Джеко 22`

0:3 Лаутаро Мартинес 77`

 

Милан: Чиприан Татарушану, Давиде Калабрия, Симон Кяер, Фикайо Томори, Тео Ернандес, Сандро Тонали, Исмаел Бенасер, Жуниор Месиас, Браим Диас, Рафаел Леао, Оливие Жиру

Наставник: Стефано Пиоли

Интер:  Андре Онана, Алесандро Бастони, Франческо Ачерби, Милан Шкриняр, Матео Дармиан, Хенрих Мхитарян, Николо Барела, Хакан Чалханоглу, Федерико Димарко, Лаутаро Мартинес, Един Джеко

Наставник: Симоне Индзаги