Италианският шампион Интер успя да победи Рома в  гостуването си на „Олимпико“ с минималното 1:0 в едно от дербитата на осмия кръг в Сери А. Единственото и победно попадение реализира капитанът Лаутаро Мартинес след точно час игра. Двата отбора изиграха интересен мач с доста положения пред двете врати, но повечето по-чисти положения бяха в полза на гостите.

През първата част преобладаваше битката. Още в първите минути капитанът на домакините Лоренцо Пелегрини отправи неточен удар, а в ответната атака Маркус Тюрам застраши сериозно Миле Свилар, но вратарят спаси.

В 12-ата минута Пелегрини потърси свой съотборник с центриране от самата аутлиния, стражът Ян Зомер не се намеси добре и прати топката в левия страничен стълб.

Две минути след това и Интер удари греда, когато Хенрих Мхитарян отправи мощен удар от около 25 метра, но се отби от напречната греда.

Снимки: Gulliver/GettyImages
41 снимки

Около средата на полувремето Рома отговори на по-острите атаки на Интер с положение на Пауло Дибала. Аржентинецът се засуети и не нанесе решителен изстрел от изгодна позиция. В 40-ата минута отново Пелегрини нанесе много опасен изстрел, но този път Зомер се намеси много добре и спаси.

Лошите новини за Симоне Индзаги след първите 45 минути бяха, че трябваше да прави две принудителни смени, като първо Чалханоолу бе сменен от Давиде Фратези в 12-ата, а в 27-ата минута и Франческо Ачерби се контузи, като бе заменен от Стефан де Врай.

След точно час игра в Рим, обаче, Интер откри резултата след бърза контраатака, която започна от грешка на Никола Залевски. Тогава Ян Зомер боксира много силно една топка след корнер, тя попадна в полския футболист на „вълците“, който, обаче, сгреши и позволи да му бъде отнета от Фратези. Халфът напредна отлично отдясно, подаде около границата на наказателното поле, където нова грешка при опит да изчисти на Мехмет Зеки Челик поднесе кълбото на волето на Лаутаро Мартинес, който безпощадно реализира за 0:1.

Футболистите на „нерадзурите“ можеха да стигнат до второ попадение в 65-ата минута, когато отново Давиде Фратези изведе отлично Маркус Тюрам в наказателното поле. Нападателят подаде пред голлинията към нахлуващия отляво Федерико Димарко, но този път Зеки Челик се намеси добре и изчисти.

Двадесет минути преди края Рома можеше да изравни, когато Артьом Довбик засече с глава центриране на Пелегрини от корнер и прати топката до дясната греда.

В 75-ата минута появилият се от скамейката Дензъл Дъмфрис напредна отлично над 40 метра без да бъде посрещнат от бранител на Рома, след което нахлу в пеналта и стреля опасно, но ударът му бе париран от Миле Свилар. В самия край на мача Ян Зомер спаси трите точки за Интер с много добра намеса при изстрел на Матиас Суле.

Победата праща Интер на второ място със 17 точки. За „нерадзурите“ успехът е четвърти пореден като гост на „вълците“. Лидер продължава да е Наполи с две повече. Рома е на незавидната десета позиция с актив от 10 пункта и въпросителните около поста на новия треньор Иван Юрич се увеличават драстично.