Президентът на Италианската футболна федерация Габриеле Гравина обясни защо страната се е отказала от идеята да подаде съвместна кандидатура със Саудитска Арабия и Египет за домакинство на Мондиал 2030.

„В света на спорта моралните въпроси са основни. Винаги говорим за ценностите, които се опитваме да внушим на младите хора, казваме им колко са важни имиджът, страстта и уважението към големите ценности на спорта“, заяви Гравина пред Football Italia.

Той също така обяви, че федерацията разбира, че има голяма вероятност за успех на шампионата с комбинация от Италия, Египет и Саудитска Арабия.

„Взехме това решение поради международни проблеми, свързани със случая Джулио Реджени и защото не споделяме определени ценности. Не можете постоянно да се преструвате, че нищо не се е случило“, добави Гравина.

Италианският социолог Регени изчезна в Египет през 2016 г. По-късно тялото му е открито със следи от мъчения. Занимавал се е със социологически изследвания, включително дейността на независимите синдикати.

Световното първенство през 2026 г., което ще бъде домакин на САЩ, Канада и Мексико, ще увеличи броя на участниците в турнира от 32 на 48.

 

БТА / Автор: Боян Денчев