Легендарният вратар Джанлуиджи Буфон обяви официално, че в събота ще изиграе последния си мач за Ювентус след 17 години в клуба. Буфон обаче все още не е решил окончателно дали да спре с футбола.

До преди 15 дни Джиджи Буфон е мислел именно да приключи със състезателната си кариера, но е получил оферти, които обмисли.

"Бих искал да благодаря на президента на Ювентус. За мен той е повече от президент, тъй като през годините изградихме уникални отношения и ни свързва истинско приятелство. За мен е чест да съм тук до теб", обърна се Джанлуиджи Буфон към Андреа Аниели на днешната пресконференция.

Босът на Юве разкри, че стражът повече няма да пази вратата на Ювентус.

"Той има оферти и на терена, и извън него", каза Аниели.

"В събота ще е последния ми мач за Ювентус. Вярвам, че това е перфектният начин да приключа това невероятно приключение", обяви лично Джанлуиджи Буфон.

Ювентус е домакин на Верона в мач от 38-ия кръг на Серия А.

Буфон обаче не обяви крайното си решение дали ще играе още един сезон или ще прекрати състезателната си кариера.

"В събота ще играя в мача и това е единственото сигурно нещо. Андреа е информиран със случващото се около мен. Разчитам на неговите съвети. До преди 15 дни той беше наясно с мнението ми, че искам да спра да играя, но сега има някои нови предложения. Най-интересното предложение за извън терена е от Андреа. След мача в събота, през следващата седмица, ще взема крайното решение", коментира Джинджи Буфон.

"Още една година? Казах, че през следващата седмица ще кажа какво е крайното ми решение. Каквото и да се случи, ще остана щастлив", добави италианският вратар.

"Сигурен съм, че няма да съжалявам за решението си", каза още Буфон.

Попитан каква работа си представя в бъдеще и дали, ако продължи да играе, ще се раздели с националния тим на Италия окончателно, Буфон отговори: "Ще ми трябва време, за да осъзная какво означава да работа извън терена и каква би била ролята ми. Трябва да съм наясно каква е правилната посока.

"А колкото до националния отбор, вече казах, че ако Буфон е станал проблем преди месеца, но не мога да си представя какво ще е 6 месеца по-късно. Ситуацията е сложна. Не мисля, че заслужавам подобно отношение. В същото време ние имаме млади вратари, които трябва да трупат опит", коментира Джанлуиджи Буфон.

Какво трябва да му предложи даден отбор, за да продължи Джиджи Буфон да играе: "Ще съм концентриран върху това каква би била важността ми в даден проект. Разбира се и физическото ми състояние. Доста неща трябва да се вземат под внимание. Не съм човек, който би приключил кариерата си на ниско ниво. Винаги искам да се състезавам на най-високо ниво."

"В момента съм абсолютно уверен, че мога да имам и друга роля. Зная много за футбола и съм отговорен. Не бих подвел никога", добави Джанлуиджи Буфон.

"Винаги съм бил коректен и любезен с всеки на терена. Това бе по-различна ситуация. Вече казах, че съжалявам, че обидих рефера, но все още мисля, че той трябваше да е по-спокоен и точен в такъв важен мач", върна се Буфон към драматичния четвъртфинал в Шампионската лига с Реал Мадрид.

"Ювентус вече ми даде достатъчно и не бих очаквал за даденост нещо повече", коментира Джиджи Буфон за евентуална работа в Ювентус извън терена, ако прекрати окончателно състезателната си кариера.

"Ако спра с футбола, може и да си взема няколко месеца почивка, докато реша какво ще е бъдещето ми", поясни Буфон.

Попитан за евентуална посока в кариерата си и по-специално за Висшата лига: "Вече казах, че получих някои оферти, включително доста интересни. Но следващата седмица ще  взема най-доброто решение, когато не съм толкова много под влияние на емоциите."

"Сега просто мисля за събота, когато цялото внимание ще е насочено към мен. Хората трябва да усещат любовта и уважението, когато са живи, а не когато умрат. В събота ще е важен момент да си спомним какво постигнахме заедно", каза още Джанлуиджи Буфон.