Световните шампиони от 2006 година стартират кампания за набиране на средства за Италианския Червен кръст за борбата с коронавируса. Първите дарители са капитанът Фабио Канаваро, Алесандро Дел Пиеро и селекционерът Марчело Липи.

През 2006 година Италия бе разтърсена от новината за разкриване на множество уговорени мачове, по-известен като Калчополи. След него Ювентус бе изваден в Серия Б, а много отбори стартираха с минус точки. Но на Мундиала в Германия играчите селектирани от Марчело Липи показаха обединение и извървяха пътя до световния връх.

„Лятото на 2006 година е вече далеч във времето, но тогава показахме обединение. Сега трябва да сторим същото. Срещу нас няма поставена спортна цел, а по-страшен и фин враг в лицето на вируса. Много по-опасен от домакините от Германия или Франция на Зинедин Зидан“, призоваха световните шампиони.

По този начин 23-ата герои на Италия от 2006 година призоваха хората да си останат по домовете и да се обединят за пореден път, за да спечелят отново битката. Световните шампиони започнаха да набират средства за италианския Червен кръст на специално изграден нов сайт – www.gofundme.com/italiawc2006.

Инициативата се родила внезапно в общия чат, който ползват футболистите от незабравимото лято до днес. Най-активни в него са били Фабио Канаваро и Алесандро Дел Пиеро, а идеята е приета с въодошевение от всички. Бившият капитан на Скуадрата и легендата на Ювентус са на почти ден часово разстояние, защото първият е в Китай, а вторият в Калифорния, но това не им е попречило да стартират кампанията.