Треньорът на Милан Дженаро Гатузо беше изключително щастлив от класирането на тима си във финала за Купата на Италия. Специалистът описа полуфиналния реванш срещу Лацио, спечелен чрез изпълнения на дузпи, като „нощ на страдание”.

У дома „роснерите” записаха 6-а поредна чиста мрежа и удължиха серията си от мачове без загуба на 13 във всички турнири. След като и първият мач срещу „лациалите” приключи при 0:0, трябваше да се изпълняват удари от бялата точка, за да се определи кой ще играе на финал срещу Ювентус. Милан си заслужи това право с 5:4 при дузпите.

Милан клъцна Лацио с дузпи, иде мощен финал срещу Юве

„Лацио е тим, който у дома вкарва по 4-5 гола на всеки. Те са един от водещите тимове в Европа що се касае до отбелязването на голове. Играта им комбинира физическа сила с изключителна техника”, заяви Гатузо след срещата. „Днес се справихме добре, като направихме така, че те в нито един момент нямаха свободни коридори. Можехме да отбележим, можеше и да ни вкарат. Беше нощ на страдание.”

Милан имаше шанс да спечели двубоя в 118-ата минута, когато резервата Никола Калинич направи невероятен пропуск. „След тази ситуация си помислих, че трябва да поработя върху психиката на моите играчи. Грешки винаги могат да се случат, всеки футболист знае това. Никола има проблем с бедрения си мускул и днес стисна зъби, за да играе. Той е страхотен човек, чудесен играч и шампион.”

Дотук през сезон 2017/2018 Милан няма допуснат нито един гол във вратата си, когато нещата опрат до мачове за Купата на Италия. „Работим върху различни концепции, върху това да атакуваме празните пространства и да играем при ограничени пространства. Хората не го забелязват, но не допускаме голове, защото всички се трудим дружно в затварянето подстъпите към вратата ни.”

„Знам, че понякога подлудявам играчите в тренировките, но това се отплаща и накрая всичко ще си струва. Това е един много млад отбор и сме длъжни да се върнем към това да бъдем тима, за който феновете ни мечтаят.”

„Също така е важно да се отдаде дължимото на Винченцо Монтела (уволненият предшественик на Гатузо – б.р.), който е въвел някои важни тактики. Можете да откриете неговият почерк в желанието да държим топката и да я разиграваме чисто.”

„Искам да поясня нещо – аз не съм голям треньор. Още съм в ранните дни на своята кариера. Не съм гуру на пейката и още нищо не съм постигнал. В същото време не съм човекът, за когото мнозина ме считаха. Хората забравят, че работих през последните 5 години. Спечелих титла в Лега Про, имах някои много тежки изживяване в трудни периоди зад граница. Този занаят не се учи чрез книгите, учи се, когато обстоятелствата се цапардосват през лицето. Аз отнесох няколко такива плесника и ме чакат още много.”

„Това е мечтата ми (да бъде треньор на Милан – б.р.) и съм много голям късметлия, че получих такава възможност. Ако имам шанс да остана в Милан, то, разбира се, ще го направя, защото тук е моят дом. Ако не мога да остана, то тогава ще се подготвя за ново приключение”, завърши Гатузо.