Фиорентина победи по изключително драматичен начин Каляри с 3:2 като гост в мач последния 38-и кръг на италианската в Серия А. По този начин легендарният Клаудио Раниери завърши кариерата си със загуба дошла след дузпа в 11-ата минута от добавеното време на двубоя.

Мачът стартира с две ситуации, които бяпа на сметката на домакините. Първо, Зито Лувумбо, а после и Алесандро Дейола пропуснаха шансове за Каляри.

В 39-ата минута Фиорентина поведе. Тогава Джаково Бонавентура завърши красив индивидуален рейд с попадение в мрежата на Каляри.

В продължението на първото полувреме домакините вкараха топката в мрежата на „виолетовите“, но попадението не бе зачетено заради засада на Джанлука Лападула.

Снимки: Gulliver/GettyImages
87 снимки

В 64-ата минута Алесандро Дайола вкара за Каляри, но първоначално бе маркирана засада. След намеса на ВАР, обаче, попадението бе зачетено – 1:1.

В края на двубоя настъпи истинската драма. Пет минути преди края на редовното време Каляри поведе, когато Кингстоун Мутандуа намери топката и с много силен удар я вкара за 2:1.

Фиорентина стигна до изравняването в 89-ата минута, когато Кристиано Бираги подаде към Гонсалес, който отбеляза.

Първоначално реферът назначи петминутно продължение на редовното време. В първата минута Лападула вкара гол за Каляри, който обаче не бе зачетен.

Мачът продължи по-дълго и се стигна до 11-ата минута на продължението, когато реферът Александро Протнера отсъди дузпа, след като провери ситуацията с ВАР. Артур Мело застана зад топката и реализира победното попадение в мача за крайното 2:3.

С  този ценен успех Фиорентина вече заема осмото място в класирането и няма как да бъде изместен от тази позиция, което означава сигурно участие в Лигата на конференциите. Каляри пък остава на 15-ото място с 36 точки. След няколко дни Фиорентина ще се изправи срещу Олимпиакос във финала за Лигата на конференциите.