Следващата седмица световният №1 - Новак Джокович ще пристигне за турнира в Дубай като гражданин на Обединените арабски емирства. Сърбинът получи така наречената „златна карта“, която важи за 10 години, пише Gulf News.

Той не е единственият известен спортист, който се възползва от тази привилегия. Визата притежават още бившите футболисти Луиш Фиго и Роберто Карлош, настоящите Пол Погба, Ромело Лукаку и Миралем Пянич, както и петкратният носител на „Златната топка“ - Кристиано Роналдо.

Тя се издава от шейх Мохамад бин Рашид Ал Мактум, който е вицепрезидент и министър-председател на Обединените арабски емирства. В началото на февруари той реши „златни карти“ да се дават и на известни спортисти, след като първоначално те важаха за инвеститори, предприемачи, изпълнителни директори, учени и студенти със забележителни успехи. Програмата е създадена от управляващите през май миналата година, а целта е да се привлекат инвестиции в страната, да се стимулира развитието на бизнеса и да се привлекат таланти. Не много дълго след като в ОАЕ започнаха да издават „златни карти“, шейх Мохамад обяви, че над 400 инвеститори и бизнесмени, както и семействата им, са се възползвали от възможността. По-късно стана ясно, че са били избрани 6800 нови инвеститори от 70 страни, които да получат гражданство за 10 години.

Що се касае до останалите спортисти, своите „златни карти“ чакат бившите играчи Дидие Дрогба и Ерик Абидал, както и Роджър Федерер. Всички те притежават имоти в Обединените арабски емирства.