Макар и „само“ от пейката, Джанлука Виали беше един от героите при триумфа на Италия на UEFA EURO 2020. Доверен приятел и съветник на треньора Роберто Манчини, бившият нападател игра немалка роля в националния отбор в последните години, в които е помощник. Сега, славният ветеран обяви, че временно ще преустанови тези си ангажименти, за да се съсредоточи върху своето заболяване.

Със съобщение, публикувано в официалните канали на Италианската футболна федерация, Виали заяви: „В края на дълги и трудни „преговори“ с моя прекрасен екип от онколози, реших да преустановя, надявам се временно, моите настоящи и бъдещи професионални ангажименти. Целта е да използвам цялата си психическа и физическа енергия, за да помогна на тялото си да преодолее тази фаза на болестта. Така че да мога да се изправя пред нови приключения възможно най-скоро и да ги споделя с всички вас. Прегръщам ви”.

„Джанлука е абсолютен герой на италианския национален отбор и ще бъде такъв и в бъдеще. Благодарение на изключителната му сила на духа и на обичта на цялото „синьо“ семейство, аз съм убеден, че той скоро ще се върне. Той може да разчита на всеки от нас, защото ние сме отбор, както на терена, така и извън него", заяви пък президентът на FIGC – Габриеле Гравина.