Съдебното дело за фалшивото счетоводство на италианския футболен гранд Ювентус се премести от града на клуба Торино в Рим по искане на адвокатите на защитата, съобщиха снощи от Върховния съд на Италия.

Решението на съда, което беше взето при закрити врата, ще забави производството, тъй като според италианското законодателство досието трябва да се върне на предходен етап от разследването. И то ще бъде поето от прокуратурата в Рим.

През месец март тази година съдебен състав на регионалния съд на Торино започна да проверява дали Андреа Аниели – тогава президент на клуба Ювентус, както и още 11 човека от тогавашната управа трябва да бъдат изправени пред съда по обвинения във фалшиво счетоводство в структурите на отбора. От Ювентус отхвърлиха обвиненията и заявиха, че работата им по тази линия е в рамките на индустриалните стандарти.

През миналия декември прокуратурата в Торино поиска обвиняемите да бъдат изправени пред съда , след като разследваха счетоводството на клуба и изявленията, направени пред финансовите пазари през последните три години. Криминалното разследване в Торино предизвика отвори независими проверки от страна на италианските футболни власти, което в крайна сметка коства на Ювентус отнемане на 10 точки през миналия сезон на Серия А, глоба от 718 000 евро и потвърдена от УЕФА забрана за участие в континенталните клубни турнири през настоящия сезон – нещо, с което от Ювентус с охота приеха като сценарий на санкция на терена.