Президентът на Наполи Аурелио де Лаурентис официално ще предвожда възраждането на фалиралия наскоро традиционен италиански клуб Бари. Той получи спортната титла от кмета на града.

Това лято „петлите” обявиха банкрут и по тази причина не им беше даден лиценз за Серия Б, а всичките им футболисти бяха освободени. Съгласно италианското спортно законодателство, когато даден отбор банкрутира, кметът на града може да назначи нови собственици, които да ръководят правоприемник. Този клуб наследява историята на банкрутиралия, но не и неговите активи, като е длъжен да стартира на чисто от Серия Д – най-високата аматьорска дивизия.

Името също трябва да бъде променено, но впоследствие оригиналното подлежи на откупуване. Такъв беше случаят на Фиорентина, който се подвизаваше като Фиорентина Виола за известен период след реорганизирането си. Този процес не е нетипичен за Италия, тъй като през 2015-а Парма банкрутира, а след това стартира наново като Парма Калчо 1913 и след поредни промоции отново достигна Серия А.

Де Лаурентис се бореше с президента на Лацио Клаудио Лотито за правото да оглави възраждващия се клуб и в крайна сметка спечели. „Получих спортната титла на 23 юли”, обясни Де Лаурентис. „Имах отговорност към  спорта в Бари и тези дни разговарях с всички – фенове, президенти, компании и ръководители. Тези дейности дадоха резултат и ще донесат успех, защото не очаквах всички тези оферти, общо 11 на брой. Благодаря на всички, които участваха. За финалния избор отговорността е изцяло моя и искам ад благодаря на комисията. Съвестта ми е чиста. Няма математическа формула за такъв избор, но мога да спя спокойно, защото дадох всчико от себе си”, коментира Де Лаурентис.