Шведската футболна националка Петронела Екрот разбуни духовете в бившия си тим Ювентус. Бранителката заяви, че през последните 12 месеца се е чувствал „като в затвор”, а на нея и нейните съотборнички им е било забранено да обсъждат случая с обвиненията за изнасилване срещу звездата от мъжкия тим Кристиано Роналдо.

29-годишната Екрот помогна на Ювентус да спечели дубъл с титлата в дамската Серия А и Купата на Италия, ала след това избра да се върне в предишния си тим – Юргорден – за началото на сезон 2019/2020. В интервю пред шведското издание „Експресен” тя отправи доста тежки обвинения към ръководството на „бианконерите”.

„Опитах да погледна на нещата с по-широка перспектива, да се подобря като футболист и човешко същество. В крайна сметка постъпих правилно, като останах до края, макар и да се случваха някои много странни неща. Моята визия как трябва да се отнасяш с хората е много различна спрямо тяхната”, коментира Екрот.

Петронела Екрот с екипа на Ювентус, април 2019

източник: Gulliver/Getty Images

„Не мисля, че чужденките сред футболистите се третират по еднакъв начин с италианките. Имаше ситуации, в които се чудех дали не съм жертва на скрита камера. После започнах да свиквам.”

„Разбирам, че има различни начини да управляваш нещата, но някои от тях не са добри. Беше ни забранено да обсъждаме случая с Роналдо. Запазихме мълчание и не биваше да го споменаваме. Единственото, което ни оставаше, беше да си траем и да работим според ценностите на клуба.”

„Аз гледах да пазя мненията си за себе си, тъй като чувствах, че те нямат тежест. Беше леко като в затвор. Наистина не можех да правя това, което исках.”

„Можех да покажеш на някого едната страна на монетата, но така една голяма част от нея остава скрита – неща, които, за съжаление, не могат да се обсъждат, показват и така нататък. Ограничават те в толкова много отношения. Винаги има неща, които са ти разрешени, и други, които не можеш да правиш. Това не е добре.”

„Почувствах, че мога да загубя част от себе си. Беше ми много трудно”, заяви Екрот.

Женският отбор на Ювентус официално беше основан през 2017 година.

Петронела Екрот с Купата на Италия за 2019 година

източник: Gulliver/Getty Images