Нападателят на Ювентус Алваро Мората смята, че футболистите трябва по-често да говорят с психолози за тяхното ментално състезание и това да стане част от тяхната подготовка. 28-годишният испанец разкри, че е бил близо до това да изпадне в депресия по време на първата си тренировка с Челси и е било нужно психологът на отбора да му помага ежедневно, за да се справи с напрежението.

„Никога не съм изпадал в депресия и се надявам да не изпадна. Когато не ти „работи” главата, ти ставаш най-големият си враг. В тези моменти ти трябва да се бориш със самия себе си. Да изпаднеш в депресия е болка, която се равнява да си счупиш глезена”, каза Мората пред El Mundo.

„Както тренираме във фитнеса или на терена, за да подобряваме нашата техника или тактическите си качества, вярвам, че трябва да тренираме и мозъка си. Нужно е човек да е готов за това и да се среща с психолози. Дори от моето поколение не е много нормално да се срещаш с такива хора, но трябва да стане нормално. Има хора, които преживяват трудни времена и това неизбежно ще стане нормално”, допълни Мората.

Испанецът разкри, че по време на втория си сезон в Челси той е посещавал психолог, за да се справи с напрежението и емоциите. Челси заплати 58 млн. паунда на Реал Мадрид за играча през 2017-а година, който трябваше да замени напусналия Диего Коста. „Работата ми с този човек ми помогна много”.

Мората, който напусна Челси през януари 2019-а, а през миналото лято отиде в Ювентус след наем в Атлетико Мадрид, заключи, че подобна работа на футболистите може да помогне много за по-силните им изяви на футболния терен.