Антонио Конте разкри, че вижда прилики между Тотнъм и Рома, подготвяйки се да се изправи срещу стария си съперник на Жозе Моуриньо в Израел. „Шпорите“ ще изиграят последната си предсезонна контрола преди началото на сезона във Висшата лига срещу бившия си мениджър Моуриньо, който сега води отбора от италианската столица.

Конте и Моуриньо са водили и Челси и Интер по време на треньорските си кариери, като италианският специалист смята, че двамата сега споделят „взаимно уважение“ един към друг след предишните си битки. Конте изрази мнение, че и Тотнъм, и Рома работят, за да постигнат подобни цели този сезон, търсейки да се конкурират с вече утвърдените по-големи клубове съответно във Висшата лига и Серия А.

„Изпитваме взаимно уважение един към друг и нашите истории във футбола говорят сами за себе си“, коментира Конте за съперничеството си с Моуриньо, което стартира след като той наследи португалеца начело на Челси, а самият Моуриньо застана начело на Манчестър Юнайтед.

„Сега всичко е добре и утре ще има голяма прегръдка между нас. Мисля, че виждам подобна ситуация между Рома и Тотнъм, защото и двата клуба искат да градят, да вървят стъпка по стъпка в борбата срещу отбор, който в миналото доминира в Италия – Ювентус, и също така Интер за един сезон. За нас това са Сити, Ливърпул, Челси и Манчестър Юнайтед. Това е добро сравнение, защото имаме една и съща цел“.

Подготвяйки се за първия си пълен сезон начело в северен Лондон, Конте е уверен, че може да превърне в крайна сметка „шпорите“ в европейски гранд, въпреки че отлично осъзнава, че това е „процес“, който ще отнеме време.

„Както казах и преди, нашият проект, нашият план е да се опитаме да станем конкурентни, повече от преди. Но знаете много добре, че във футбола не можеш да изградиш нещо важно за един ден, един месец, една година, а трябва да вървиш стъпка по стъпка и да се опиташ да увеличиш качеството, да увеличиш броя на играчи в отбора си. Не забравяйте, че когато един тим завърши в топ 4 и играе мачове в Европа, трябва да се включиш на четирите фронта по възможно най-добрия начин. За да направиш това, трябва да разполагаш с добър състав и добро качество. Опитваме се да направим това, но наскоро започнахме този процес. Миналия сезон мисля, че работихме много добре, за да стигнем до място в групите на Шампионска лига. Трябва да продължим с клуба да градим с играчите, да продължим да ги подобряваме. Те могат още много какво да подобрят. Това е млад отбор и можем да работим заедно много години, за да се подобрим и да се борим с най-добрите отбори в Англия и Европа“, завърши италианецът.