Англия победи Италия с 3:1 в европейска квалификация изиграна в Лондон. На "Уембли" "Скуадра адзура поведе, но пълен обрат помогна на "трите лъва" да грабнат трите точки. Така момчетата на Саутгейт официално се класираха на Евро 2024.

Джанлука Скамака откри резултата след хубава атака в 15-та минута. 

Голове на Хари Кейн (32', 77') и Маркъс Рашфорд (57') промениха развоя на събитията и завързаха битката за второто място в групата.

Там англичаните са лидери с 16 точки и имат още два мача. Италия пък е на трето място също с оставащи две срещи. Втората позиция е за Украйна с 13 пункта, но с мач повече от "Скуадра адзура".

Gulliver/GettyImages
38 снимки

Срещата започна с домакински натиск. "Трите лъва" опитаха с няколко статични положения да поразят целта, но Италия издържа в първите минути от срещата на "Уембли"

В 12-та минута Рашфорд опита късмета си от пряк свободен удар. Нападателят на Манчестър Юнайтед отправи много силен шут, но той премина над напречната греда.

След четвърт час игра Италия изненада Англия. Много красива контраатака от ляво позволи на Ел Шаарави да обърне фронта на нападението. По десния фланг Ди Лоренцо се включи и центрира остро в наказателното поле. Там Фратези се размина с топката, но Джанлука Скамака беше на точното място и от няколко метра успя да преодолее Пикфорд.

В 28-та минута Англия получи правото да изпълни дузпа след нарушение срещу Джуд Белингам. Положението беше преразгледано с ВАР, но Клеман Тюрпен не промени решението си. Хари Кейн застана зад топката и се разписа. Това бе 6-ти гол в 6 мача за нападателя и общо 60-ти с националната фланелка.

До края на полувремето Рашфорд получи шанс да вкара втори гол за Англия, но Донарума отрази неговият изстрел.

На полувремето не бяха извършени промени. То започна досущ като първото. Отново Англия доминираше във владението на топката. Най-опасното положение се откри пред Фил Фоудън, но той не успя да отбележи гол.

В 57-та минута на мача Англия достигна до пълен обрат. Джуд Белингам отне топката в половината на Англия, изправи се и получи пас. Полузащитникът бързо изесе топката с дрибъл и подаде към Рашфорд. Той пое топката, нагласи я на десния си крак и я прати във вратата - 2:1

След още 20 минути Англия посегна много сериозно към победата. Хари Кейн се справи и с двамата централни бранители и с лекота преодоля Джанлуиджи Донарума за 3:1


LIVE Англия - Италия 3:1

0:1 Джанлука Скамака 15'

1:1 Хари Кейн 32'

2:1 Маркъс Рашфорд 57'

3:1 Хари Кейн 77'


Състави:

Англия: Пикфорд, Уолкър, Стоунс, Магуайър, Трипиър, Филипс, Райс, Рашфорф, Белингам, Фоудън, Кейн(К)

Италия: Донарума, Удоджи, Ачерби, Скалвини, Ди Лоренцо, Фратези, Кристанте, Барела, Ел Шаарави, Скамака, Берарди