Наставникът на Наполи Карло Анчелоти заяви, че изгонването на неговия вратар Алекс Мерет при загубата от Ювентус (1:2) е било спорно въпреки факта, че в Серия А съдиите могат да разчитат на системата за видеоарбитраж (ВАР). Специалистът обаче открои и един огромен позитив, който бе свързан с надмощието на неговия тим, когато мачът продължи във формат 10 срещу 10.

Мерет беше изгонен в 25-ата минута за фаул срещу излезлия сам срещу него Кристиано Роналдо. Нарушението беше извън наказателното поле, като остана впечатлението, че реферът Джанлука Роки проведе бърза консултация с ВАР по слушалката си. Пянич реализира отсъдения пряк свободен удар и това даде съвсем различен тласък на мача.

„Спорно е. Мерет със сигурност не докосна Роналдо. Мога да приема, че беше наказан за опитано единоборство. После обаче трябва да се вземе под внимание накъде отиваше топката (Роналдо я поведе встрани от вратата – б.р.), както и позицията на Алан”, заяви Анчелоти.

„Като се има предвид, че имаме ВАР на разположение, защо случаят не беше разгледан в дълбочина? Не беше съвсем очевиден червен картон, защото Кристиано можеше и да не стигне тази топка. Тя вървеше към ъгловото флагче. Мерет не го докосна. Оттам нататък трябва да се вземат под внимание и другите елементи. Този червен картон със сигурност промени мача. Единствените ни две грешки оттам нататък бяха позицията на стената при прекия свободен удар на Пянич и грешката при опазването на Емре Джан.”

„Никога не бих казал, че съжалявам за нещо през този сезон. Ювентус са необикновени и в нито един етап не ни позволиха да се доближим до тях (след загубата разликата набъбна до 16 точки в полза на торинци – б.р.). Въпреки всичко това беше представяне, което ни уверява още веднъж в нашето близко бъдеще и в това, че вървим напред.”

„Бях истински изненадан колко по-добри бяхме в сравнение в Юве, когато заиграхме 10 на 10. Това беше доказателството колко качество има в този състав. Трябва да станем още по-убедени в способностите си. Сезонът ни е позитивен, променихме малко тактиката и вкарахме нови, млади играчи. Трябва да вярваме в собствените си качества. Не можем още да печелим мачове по начина, по който Юве го стори тази вечер, защото нашите силни страни са различни. Ювентус има страхотен темперамент, организация и индивидуални дуели, докато ние разчитаме повече на техника и качество. Трябва да се фокусираме върху тях, за да побеждаваме”, заяви Анчелоти.