Отборът на Фиорентина, един от най-яростните врагове на хегемона в Серия А Ювентус, направи изключително ценна услуга на торинския гранд. В 35-ия кръг на калчото командата на Стефано Пиоли наказа гостуващия Наполи с класическо 3:0.

Заради амбициите си спрямо първото място и снощната драматична победа на Юве над Интер с 3:2, Наполи беше задължен да спечели както този, така и оставащите си 4 мача, но ето че допусна грешна стъпка още в началото на финалната права. Така битката за скудетото може да бъде лишена от интрига, която беше налице след успеха 1:0 на Наполи над Ювентус като гост в предния кръг. Тя бе отпразнувана доста шумно в Неапол, където сега настроението без съмнение е на противоположния полюс.

Преди днешната срещата статистиката на „виолетовите” срещу Наполи не бе никак окуражаваща за домакинските привърженици. Флорентинци стигнаха само до една-едничка победа в последните си 15 мача срещу неаполитанци, а тя бе на „Сан Паоло” през март 2014 година. На всичкото отгоре „везувиани” нямаха загуба на „Артемио Франки” от януари 2009, взимайки 4 победи и 4 равенства.

Екшънът се разрази почти от самото начало. В 8-ата минута Наполи остана с човек по-малко след отчаяно нарушение на Калиду Кулибали. Героят срещу Ювентус от миналия кръг тук влезе в ролята на грешника, след като много евтино пусна Джовани Симеоне да го надбяга и да тръгне да излиза сам срещу вратаря. Затова сенегалецът си послужи с прийом от кеча и даде начало на противоречията. Първоначалното решение на рефера беше дузпа и жълт картон за Кулибали, а след намесата на ВАР си пролича, че фаулът е извън наказателното поле. Този факт промени решението на съдията, поради което тъмнокожият играч бе директно пратен под душовете.

Головите ситуации не бяха много след това, като Жордан Верету стреля над гредата от пряк свободен удар за Фиорентина, а в другата половина Марио Руи почти изненада стража Марко Спортиело директно от корнер.

В 34-ата минута „виолетовите” откриха заради подценяване в защитата на Наполи. Кристиано Бираги изрита топката напред от собствената половина в желанието си да не я оставя да излезе в тъч. Никой от защитниците на Наполи не проследи Джовани Симеоне, който подгони „паса” и овладя, а след това от 8-9 метра по диагонала прокара кълбото през краката на вратаря Пепе Рейна – 1:0.

Само две минути по-късно нокдаунът за гостите можеше да стане пълен. Марко Бенаси получи топката на страхотна позиция в наказателното поле и натисна спусъка, като изстрелът му премина на броени сантиметри покрай дясната греда.

В началото на втората част наставникът Маурицио Сари заложи на максимален риск, като пусна на смени Аркадиуш Милик и Пьотр Желински. Решението му не доведе до кой знае каква промяна в поведението на неговия тим.

За капак Фиорентина удвои аванса си в 62-ата минута. Верету центрира от ъглов удар отдясно по атаката, на първа греда Милан Бадел стигна първи до топката и пробва да я продължи с глава. Подаването му рикошира в защитник на Наполи и принуди Пепе Рейна да спасява. В същия миг Симеоне изскочи във вратарското поле и отблизо опъна мрежата – 2:0.

До края си срещата определено се доиграваше и Наполи не показа нужната воля, за да предотврати поражението. То придоби още по-сериозен мащаб в продължението на срещата, когато Джовани Симеоне завърши своя хеттрик.

Целият мач обезсмисли подвига от миналия кръг срещу Ювентус и така разликата между двата отбора отново е 4 точки (84 срещу 88). Фиорентина  от своя страна прекъсна серия от две поредни загуби и с 54 точки запазва някакви надежди за 6-ата позиция, която понастоящем принадлежи на Аталанта (58 т.).