Отборът на Аталанта прекъсна серията си от 2 поредни загуби в Серия А, като надигра у дома с 3:1 Фиорентина в 26-ия кръг на италианското първенство. „Виолетовите” успяха да вземат изключително ранен аванс на „Атлети Адзури д’Италия”, ала това беше един от твърде малкото им мигове на брилятност.

Срещата отначало докрай премина под диктовката на Аталанта, който през седмицата изпусна да победи същия съперник в първи полуфинален мач от Купата на Италия. На „Артемио Франки” хората на Джан Пиеро Гасперини взеха 3:3, което все пак ги прави фаворити в реванша.

В шампионатния сблъсък Фиорентина поведе неочаквано след само 3 минути игра по неочакван начин. Отборът на Аталанта изпълни тъч в собствената си половина, а Луис Муриел прихвана един пас назад. Колумбиецът със самочувствие финтира Джанлука Манчини и после вкара с нисък шут по диагонала право в долния ляв ъгъл – 0:1.

Федерико Киеза можеше да даде друга насока на срещата в 12-ата минута, когато отправи наистина опасен шут към вратата на Пиерлуиджи Голини. Стражът отвърна подобаващо и оттук нататък Аталанта беше тимът, който пое контрола.

В 19-ата минута вратарят на Фиорентина Албан Лафон по страхотен начин отрази изстрел на Алехандро Гомес, отправен от 16-18 метра. Шест минути по-късно Дуван Сапата се вряза в наказателното поле на гостите и нанесе достатъчно силен шут към левия ъгъл, като пак извади на показ качествата на френския страж.

В 27-ата минута Лафон се справи с изключително мощен изстрел на Йосип Иличич, но секунди по-късно най-сетне капитулира пред бившия играч на „виолетовите”. Ремо Фройлер беше човекът, който изпълни бързо фаул в половината на Фиорентина, а Иличич с хубави финтове се освободи и стреля от 18-19 метра. Топката рикошира коварно в Бираги и заблуди Лафон – 1:1.

След още 6 минути – в 34-ата – Аталанта вече водеше. Нисичкият аржентински фантазьор Алехандро Гомес направи нещо наистина специално, като овладя топката в собствената си половина и размина двама противникови играчи. Той напредна с впечатляваща бързина през центъра, а пред дъгата свали на тревата още един играч в зелен екип. Последва безупречен куршум в долния ляв ъгъл – 2:1.

След паузата Аталанта продължи с не толкова див, а по-скоро методичен натиск. Той даде нужния резултат в 59-ата минута. Робин Госенс се включи отдясно по нападението и от движение центрира по забележителен начин към далечната греда, където Тимъти Кастан с глава вкара един от най-лесните голове в кариерата си – 3:1.

В 67-ата минута Киеза не беше особено далеч да върне в някаква степен надеждите на своя тим. Италианският национал определено хвана вратаря Голини неподготвен с изстрел от дистанция, която за жалост на „виолетовите” отскочи от напречната греда.

Десетина минути преди края Ремо Фройлер можеше да превърне победата в разгром, ако неговият диагонален изстрел бе прелетял от другата страна на левия стълб.

В класирането Аталанта остава 7-и с 41 точки, с колкото са още 6-ият Лацио и 8-ият Торино. Това обещава една наистина оспорвана битка за последното място, даващо право на участие в Лига Европа. Фиорентина остана 10-и с 36 пункта, като също би могъл да се намеси в спора за евротурнирите.