Принца на Рим Франческо Тоти се оказа щастливият жокер за Рома при гостуването срещу Аталанта в 33-ия кръг на Серия А. Тимът на Лучано Спалети бе на път да бере срам в Бергамо, след като допусна обрат от 2:0 до 2:3. Попадението на Тоти 5 минути преди края обаче предотврати загубата, която щеше да има доста неприятно отражение в битката за третото място срещу Интер.

Стартът на двубоя в никакъв случай не беше позитивен за Аталанта. Домакините откровено се задъхваха срещу настойчивите действия на Рома. Футболистите на Лучано Спалети можеха да открият рано-рано резултата, ала в 16-ата минута Диего Пероти направи непростим пропуск от близко разстояние.

Все пак логичното се случи в 23-ата минута. Тогава Пероти и левия бранител Люка Дин направиха чудесно двойно подаване, което изведе последният сам по диагонала и французинът стреля премерено в далечния долен ъгъл за 1:0.

Само 4 минути след това Рома увеличи аванса си. Антонио Рюдигер поде контраатака отдясно и я продължи с пас пред себе си за набралия скорост Мохамед Салах. Египтянинът изчака включването на Раджа Наинголан от втора позиция и го намери с удобна топка. Последва шут от движение в близкия долен ъгъл за 2:0.

Бързите попадения като че ли доведоха до подценяване в редиците на Рома, което си пролича ясно от начина, по който гостите допуснаха намаляването в резултата. Марко Бориело получи пространство отляво и наглед отправи лек пас по тревата, който обаче премина без проблем през трима защитници на „джалоросите“. Марко Д'Алесандро това и чакаше, за да отбележи с шут отблизо.

Само 6 минути по-късно Бориело възстанови равенството. Бранителите на Рома позволиха на опитния голаджия да стреля с глава от границата на вратарското поле след центриране от корнер. Войчех Шчесни нямаше никакъв шанс да отрази изстрела, в който имаше достатъчно сила.

Слисаният тим на Рома бързо се оказа в губеща позиция след паузата. В 51-ата минута Алехандро Гомес направи един от многото си пробиви отляво и центрира между двама по земята. Ервин Зуканович като че ли не разбра, че Бориело е зад гърба му, а опитният голаджия в последния момент мина пред съперника си и само търкулна топката към далечния ъгъл – 3:2 за Аталанта.

Оттам насетне положенията се редуваха пред двете врати, като и Рома, и Аталанта изпуснаха по няколко брилянтни мига да натиснат спусъка. В крайна сметка гостите се нуждаеха от своя талисман Франческо Тоти, който влезе в игра малко преди заключителните 10 минути.

Именно той донесе равенството в 85-ата, когато извлече максимума от разбъркване пред вратата на Спортиело. Диего Пероти вся смут в наказателното поле на Аталанта с пробив отляво, а защитниците така и не успяха да изчистят надалеч. Алесандро Флоренци със самоотвержен шпагат извади кълбото към Тоти, който стреля без подготовка от границата наказателното поле – 3:3.

Равенството намали преднината на римляните, които са трети с 65 точки, пред четвъртия Интер, който разполага с 61. Аталанта е 14-и с 37 точки, на 9 над опасната зона.