Фиорентина стана първият тим, който се класира на полуфинал за Купата на Италия. „Виолетовите“ победиха с 5:4 след изпълнение на дузпи Болоня. Това е трети пореден сезон, в който „Ла Виола“ играе на полуфинал в турнира. Миналата година хората на Винченцо Италиано стигнаха финала, но загубиха там от Интер.

На "Артемио Франки" се срещнаха отборите, които са на четвърто и пето място в Серия А след първия полусезон. Флорентинци обаче са един от едва трите отбора, които победиха дотук Болоня в първенството.

„Рособлу“ имаше по-добрите положения през първото полувреме. Джошуа Зиркзее удари гредата. След паузата имаше още две греди за гостите, след удари на Орсолини и отново на Зиркзее. Чак в края на редовното време Фио натисна. В добавеното време домакините можеха да спечелят, но удар на Лукас Мартинес бе спасен от Скорупски.

При нулево реми завърши редовното време и имаше нужда от две продължения от по 15 минути. В тях Фиорентина изпусна три чисти положения. Отново Мартинес, Миленкович и Кайоде не успяха да вкарат. И така се стигна до дузпи.

Фиорентина реализира всичките си пет опита от бялата точка. Вкараха Мандрагора, Артур, Миленкович, Мина и Максим Лопес. Болоня вкара първите си 4 дузпи, но последната бе пратена над вратата от Стефан Пош.

Така Фиорентина преодоля втори пореден кръг в турнира за Купата след дузпи. На осминафиналите отборът от Флоренция би Парма по същия начин.

На полуфинала, който е в два мача през април, Фиорентина чака победителя от Милан – Аталанта.