2017-та е годината, в която една футболна легенда чества своя 50-ти юбилей.

Няма фен на играта, който да е гледал Роберто Баджо и да го е забравил. Дали заради опашчицата му или заради уникалните изпълнения, просто няма начин да заличите образа му от съзнанието си.

И така, на 18 февруари, точно преди 50 години, на бял свят се е появил този уникален италианец.

"Неговите преки свободни удари нямат равни," споделя друга легенда като Андреа Пирло. "Навремето стоях и гледах с дни, за да го изучавам. Мисля, че в крайна сметка съм научил нещо".

Робердо Баджо, играл за седем италиански клуба в кариерата си, е един от много малкото футболисти, обичани по всички краища на Апенините.

Носител е на Златната топка през 1993-та година, има титли на Италия и Купа, както и Купа на УЕФА с Ювентус. 

С Италия стига до финала на Световното първенство през 1994-та..., отстранявайки България. Само за да пропусне след това дузпа във финала с Бразилия.

"Само тези, които имат смелост да изпълнят дузпа, могат да я пропуснат. Аз се провалих тогава. Това е." Само това казва за неуспешното изпълнение Баджо.

Много хора помнят Баджо с този пропуск, и с неговата прическа.

Но за феновете на Фиорентина например, той бе целият свят. Дори след скъпия за онова време трансфер през 1990-та в Ювентус.

Дали заради враждата с Ариго Саки, властващ по това време в италианския футбол, или по други причини, визитката на Роберто Баджо си остава лишена от много трофеи.

Той изигра последния си мач на 16 май 2004, дълги години след като още в тийнейджърството го отписват за футбола.

На 37, Баджо окачи бутонките, и опита да работи в Италианската футболна федерация, но разбира се напусна, след като не се вслушаха в идеите му.

Сега той има лиценз за треньор, и защо не?!

Будист, но бунтар, голмайстор, но и професор, Роби Баджо става днес на 50.

Ето и петте най-велики изпълнения на Баджо от неговия специалитет - пряк свободен удар: