Мохамед Салах е най-споменаваното име във футболния свят в последно време. С феноменалните си и най-вече неочаквани изяви през този сезон, Салах накара редица специалисти да го обявят, поне в момента, за по-добър дори от величията Лео Меси и Кристиано Роналдо.

Но как се стигна до този невероятен възход на Салах? И как изобщо започва кариерата на "египетския крал" на Ливърпул? Вестник "Мирър" разказва интересната история, която минава през много лишения.

Защото началото е свързано с един овехтял автобус и 10 часа на ден в него, 5 пъти в седмицата. Този автобус е бил средството, което позволява на Салах да пътува от малкото си селце Нагриг до големия Кайро, за да тренира с отбора Ел Мокавлоон.

Салах пристига точно за началото на тренировката, а веднага след нея тича, за да хване обратния автобус, което не му дава много шансове да създаде приятелства в отбора. Салах е толкова решен да мине по стъпките на великите африкански играчи, че най-често пести парите, които получава за храна в местното училище, за да си плаща автобусните билети до Кайро.

"Той бе много малък и повечето момчета го наричаха Хади или селянчето, когато идваше", разказва първият му треньор Мохамед Радван. "Негативното чувство, което имаше, бе горивото, от което се нуждаеше. Казваш му да направи нещо и всичко, което отговаряше, беше, 'Благодаря ти, тренер'."

Подигравките от съучениците и това да те считат за трети избор на левия бек определено би било добра причина да спреш всекидневните пътувания  до Кайро. Не и за Салах. Той отказва да се предаде. "Трябваше да тръгвам рано от училище, за да пътувам за тренировки. Ходех от 7 до 9 и после давах официален документ на училището, в който пишеше, 'Мо може да напуска училището рано, за да стига навреме за тренировката на клуба си в 14 часа", спомня си самият той.

"Ако нямаш добро оправдание беше трудно да напуснеш училище, но исках да съм голям футболист, така че трябваше да намеря извинение. Така че мисля, че това бе цената, която трябваше да платя и вярвайте ми, ако не се беше получило, нещата може би нямаше да са добри за мен."

Нахлува ли рязко Салах в борбата за Златната топка?

За Салах голямата мотивация е да зарадва своя баща Алах Гали, който никога не се съмнява в качествата на сина си и го насърчава да се посвети на футбола. Понякога самият Алах пътува до Кайро, за да гледа тренировките на сина си.

Идол на младия Мо е Мохамед Абу Трика, считан за най-добрия футболист на Египет за своето поколение. Абу Трика спечели четири пъти трофея за Играч на Африка на годината и поведе националния отбор до два триумфа в Купата на Африканските нации.

"Поради много причини, Салах обичаше Абу Трика", спомня си треньорът на Салах в националния отбор до 20 години Диаа Ел-Сайед. "Той отиваше на тренировка и опитваше да направи изпълненията, които бе гледал на видео на Абу Трика и постоянно казваше на съотборниците си, че професионалните спортисти трябва да се държат като Трика."

Салах вече правеше впечатление в родината си, но да заиграеш в Европа все още изглеждаше трудна мисия. На хоризонта обаче бяха Олимпийските игри в Лондон през 2012-а. Решеният Салах получи шанса да играе заедно с идола си Абу Трика, а представянето му хваща окото на швейцарския гранд Базел.

"Той бе решем да замине за Европа по това време, но аз му повтарях, че трябва да се справи добре на Олимпиадата и че от това ще произлезе нещо добро - това бе сцената за Салах", разказва треньорът на олимпийския отбор на Египет Хани Рамзи.

"По време на турнира пъзелът започна да се нарежда за него и той се доближи до Аллах в този период. Не бях изненадан, че се справи толкова добре."

Трансферът в Базел се оказва перфектен за Салах, който бързо става звезда на швейцарците. Ливърпул следи ситуацията около него, но Челси се преборва за подписа му през 2014-а. Само че периодът на "Стамфорд Бридж" не е това, което египтянинът очаква. Затова и през 2015-а следва отдаване под наем във Фиорентина, докато Ливърпул продължава да следи ситуацията. След успешния период при "виолетовите", под наем го привлича и Рома преди "джалоросите" да направят трансфера постоянен.

29 гола в Серия А по-късно и спортният директор на Ливърпул Майкъл Едуардс убеждава Юрген Клоп да счупят трансферния рекорд на клуба и да дадат 38 милиона паунда за отхвърления от Челси футболист.

Салах вкара в дебюта си за Ливърпул срещу Уотфорд, а това бе първият от 43-те му гола в 47 мача за мърсисайдци този сезон.

Джерард: Салах е най-добрият в света в момента!

Освен големия успех с Ливърпул, Салах изведе Египет и до място на Световното първенство. Когато вкара победния гол срещу Конго в решителната квалификация, бившият президент на гранда Замалек Мохамед Абас бе толкова щастлив, че му предложи имение.

Но отговорът на Салах бе отговор на човек, който не е забравил корените си. Салах помоли Абас вместо да му дава имение, да направи дарение към родното му място Нагриг.