Салернитана и Сасуоло завършиха 2:2, което не помогна особено на домакините в битката им за оцеляване в Серия А. В другата ранна среща от 29-ия кръг Специя спечели с 2:0 директния опонент на дъното Каляри и събра 29 точки. Българският национал Петко Христов влезе в последните 7 минути на мача, заменяйки Симоне Бастони. Това е 14-и мач за Петко Христов в Серия А и първи за 2022-а година.

Специя приключи серията от четири поредни поражения с потенциална решаваща директна победа над оставащия в опасната зона Каляри. Мартин Ерлич и Рей Манай вкараха головете, а победата им можеше да бъде и по-рано гарантирана, ако Даниеле Верде не беше пропуснал дузпа в 36-ата минута. Преди мача и двата отбора бяха разделени с 1 точка.

Съдията Даниеле Орсато отсъди доста дискусионна дузпа за домакините в 36-ата минута, след като Ерлич от домакините и Далберт Енрике от сардинския отбор посегнаха в един и същи момент за спорна топка. Реферът обаче реши, че има нарушение в наказателното поле. Даниеле Верде стреля доста добре, но вратарят Алесио Краньо показа класа и спаси летящата към горния ъгъл топка.

След това Краньо продължи с геройските си спасявания при удари на Кивиор с глава и бомбен шут на Кевин Агудело. Алберто Граси можеше пък да отвърне точно за гостите, но топката облиза горната греда.

Специя продължи да натиска и стигна най-после до гол в 55-ата минута, когато Верде центрира от корнер и при мелето най-съобразителен беше Ерлич, който доби топката във вратата от десетина метра. Гостите гневно реагираха и нападнаха съдията, претендирайки че най-напред топката изобщо не е трябвало да бъде слагана на корнера. Но в крайна сметка попадението не беше преразгледано.

Джорджо Алтаре направи решаваща намеса, за да спаси нов гол за Специя, след като Верде беше стрелял след подаване на Бастони. Но 2:0 стана в 74-ата минута. Албанската резерва Рей Манай получи топката след рибаунд при центриране на Виктор Коваленко и прати топката в мрежата.

Салернитана не успя да пречупи Сасуоло, който макар и да завърши мача с 10 души, устиска 2:2. Националът Джакомо Распадори получи два бързи жълти картона в рамките на две минути и беше отстранен преди да изтече още час игра.

Домакините откриха резултата в 8-ата минута чрез Федерико Бонацоли, а още до почивката гостите обърнаха резултата чрез Джанлука Скамака и Хамед Траоре. Босненският здравеняк Милан Джурич изравни за 2:2 девет минути преди края, засичайки центриране на Надир Зортя.

Gulliver/GettyImages
65 снимки