Новият собственик на Фиорентина – италиано-американският бизнесмен Роко Комисо днес официално се представи на феновете и кмета на Флоренция, като веднага показа своя чудат характер. 69-годишният бос имаше какво да каже по отношение на провала си да купи Милан преди няколко години, звездата на „виолетовите” Федерико Киеза и пресата.

Комисо, който притежава американският Ню Йорк Космос и 5-ата най-голяма кабелна телевизия в САЩ, пое щафетата от широко критикуваните от привържениците братя Андреа и Диего Дела Вале. Предвид статута на вече бившите собственици, не беше учудващо, че новият бос се радваше на топло посрещане. „Искам да благодаря на своите сънародници. Трябваше да приключим нещата много бързо. По принцип правя бизнес по различен начин, но знаех в какво се замесвам”, заяви Комисо.

„Емигрирах от Италия в Америка, но запазих италианския си начин на живот. Роден съм в Джойоза Йоника (град в областта Калабрия – б.р.). Футболът ми даде много. Ако не беше той, нямаше да бъда тук днес. Благодарение на футбола получих стипендия и – ако ме познавате – целият ми успех се дължи на него. Моята футболна кариера стартира през 1967. Също така едно време тренирах младежи. Никога не съм си представял такова посрещане.”

„В Ню Йорк никой не ме познаваше. Тук всички ме подкрепят. Това невероятно.”

„Провалът с Милан? Първата ми оферта беше през 2016-а, после през 2017 и 2018… Така и не получих позитивен отговор. Преговарях с Милан, но никога не се запознах с Йонхон Ли (вече бившият собственик, отстранен от управлението заради просрочени дългове – б.р.). За година и половина той похарчи повече пари във футбола от който и да е друг на планетата. Нека сега си стои в Китай. Искам да благодаря на фамилия Дела Вале и храня огромно уважение към техните саможертви и инвестиции.”

„Сега разполагаме с ресурсите да се представим добре, но не искам да правя обещания, които не мога да спазя. Договорихме се да купя клуба на добра цена. Харесват ми рисковете. Ако не ми допадаха, нямаше да бъда тук. В момента не мога да дам конкретен отговор по отношение на борда. Тук съм от 3-4 дни. Моят екип е буден. Светът не е създаден за един ден. Не съм дошъл тук, за да изгоня всички, никога не съм правил това. Тук съм, за да се уча, но го правя много бързо.”

„Треньорът Винченцо Монтела в момента е в Индия. Не съм уволнявал никого в своята компания през всичките тези години, но сега точно няма как да разговарям с Монтела. Не мога да кажа много, но е сигурно, че Мохамед Салах (който в по-ранен етап от кариерата си изкара 6-месечен наем на „Артемио Франки”) няма да се върне! Следващия месец Фиорентина ще бъде в Америка, за да играе мачове срещу Арсенал, Гуадалахара и – в щата, където живея – срещу Ню Йорк Космос.”

„Искам да завърша Киеза за поне още сезон. Не искам той да бъде следващият Роберто Баджо. Къде би трябвало да отиде, в Ювентус (точно както Баджо навремето – б.р.)? Увериха ме, че няма никакво споразумение за негов трансфер. Не съм разговарял с момчето, то е на лагер с Италия и ще играе утре. Няма да правя обещания. Мечтаех да инвестирам в Италия. На 69 съм, правя умни инвестиции, така че нека видим как ще потръгне. Няма да чакам още 10 години.”

„Не желая да съм арогантен , но съм тук, за да се уча. Не ми харесва да губя, но никога не съм казвал, че моментално ще почна да печеля. Панталео Корвино (спортният директор – б.р.) и Монтела имат своите договори, както и Киеза. Всички се изправяме пред подобни ситуации. Мога да инвестирам 200 или 300 милиона евро, но после ще се надявам УЕФА да бъде снизходителна към Фиорентина, както беше спрямо Манчестър Сити, Милан, ПСЖ… Ще бъда строг. В Америка можеш да изградиш отбор само с 20 милиона. По тази причина никой не гледа МЛС там.”

„Без приходи няма как да привличаш играчи, но без добри футболисти не можеш да правиш приходи. Ще се боря на максимум за този клуб. Не съм петролен бос. Аз съм човек, който си е заработил състоянието. Видях Интер и Рома, които увеличиха приходите си, ние разполагаме със същия потенциал”, допълни Комисо.