Младата звезда на Ювентус - Мойс Кийн, прави фурор през втората половина на този сезон - шест гола в шест последователни двубоя в Серия А. Още преди две години той се превърна в най-младия футболист, дебютирал за първия тим - на 16 години, 8 месеца и 23 дни.

След като Юве си осигури титлата в Италия и през тази кампания, Кийн може да се похвали, че вече е извоювал второто си голямо отличие в своята кариера (2017 и 2019 г., след като през 2018-а г. бе отдаден под наем във Верона).

Мойс Кийн

източник: Gulliver/GettyImages

Ювентус

Мойс Кийн е роден на 28 февруари 2000 г. в Северна Италия в семейство на родители от Кот д'Ивоар. Прекарал е 6 години в академията на Ювентус, като влиза в нея на 10 години (2010 г.).

През сезон 2015/2016 г. вкарва 24 гола в 25 двубоя за резервите на Ювентус, което предизвиква сериозно интереса на отбори като Манчестър Сити и Арсенал. През 2015 г. Кийн получава и първото си предложение за професионален договор, като дебютира за Юве на 19 ноември 2016-а г. 

Мойс Кийн

източник: Gulliver/GettyImages

Три дни по-късно влиза и в мач от Шампионската лига, което го превръща в първия играч, роден през новия век, с дебют в Турнира на богатите. В последния ден на сезон 2016/2017 г. Кийн се превръща и в първия футболист, роден през 21-ви век, с гол в Серия А - за победата с 2:1 над Болоня.

В първата си кампания с мъжкия отбор на "бианконерите" Мойс изигра 4 двубоя. Следва наем във Верона, където нападателят отново показва качествата си. 4 гола в 19 мача, които обаче не предпазват Верона от изпадане в Серия Б.

Кристиано Роналдо

След като Кристиано Роналдо подписа с Ювентус през лятото на 2018-а г., Кийн заяви, че е щастлив да играе с един от идолите си.

Мойс Кийн

източник: Gulliver/GettyImages

"Аз се уча от Кристиано на тренировките. Крада от неговите тайни. Винаги съм готов да играя, да тренирам редовно. Подготвям се за времето, което идва след това", заяви играчът.

"Имам да чупя още много рекорди. Ще опитам да го направя", добави Кийн.

Мойс Кийн

източник: Gulliver/GettyImages

Италия

Мойс Кийн явно няма проблеми да играе и за националната селекция на Италия. Той вкара във всеки един от първите си два мача (2:0 над Финландия и 6:0 над Лихтенщайн) в първите срещи от квалификациите за ЕВРО 2020 г.

Селекционерът на Италия - Роберто Манчини, е известен с това, че дава шансове на млади играчи. Заедно с Кийн, в състава на Италия попадна и 19-годишният суперталант на Рома Николо Дзаниоло. Кийн пое шанса с двете си ръце. 

Мойс Кийн

източник: Gulliver/GettyImages

Бъдеще

Мнозина сравняват младежа с Марио Балотели, който също е израснал в Италия, има африкански корени, но футболът му дава шанс да прояви своя талант.

Кийн говори много за отношенията си със със СуперМарио, но се надява да не повтаря неговите грешки - твърде много излишен шум извън терена, който не помага с нищо на изявите на "зеления килим".

Мойс Кийн

източник: Gulliver/GettyImages

Агент на младия нападател е известният импресарио Мино Райола. Самият Райола съветва Кийн да се учи от Златан Ибрахимович - играч, постигнал страшно много във футбола заради своята неограничена трудоспособност.

Треньорът на Ювентус - Масимилиано Алегри, вече заяви, че за 19-годишният стрелец ще е важно да остане в тима, за да израсне технически и психически - най-вече, защото ще бъде редом до шампиони. 

За Мойс Кийн големите дни изглежда тепърва предстоят. Стръвта и желанието му за работа са единственият способ, по който ще може да развие вродения си талант.

Мойс Кийн

източник: Gulliver/GettyImages