Милан разби борещия се за оцеляване в Серия А Емполи с 3:0 на "Сан Сиро" в среща от 25-ия кръг на шампионата. Третият пореден успех за "росонерите" бе осигурен след головете на Кжиштоф Пионтек (49'), Франк Кесие (51') и Саму Кастийехо (67').

След тази победа Милан се задържа в Топ 4 с 45 точки, 1 по-малко от третия Интер (46 т.). Емполи, от своя страна, продължава борбата за оцеляване, като има 21 точки и се намира на позиция над зоната на изпадащите - 17-ти.

Милан - Емполи

източник: Gulliver/GettyImages

Попадението на Пионтек бе неговото 7-мо в 6 мача за Милан след трансфера си от Дженоа през януари.

Системата за видеоповторения - ВАР, отмени два гола на домакините в хода на срещата. Първо, в третата минута попадение на Лукас Пакета бе отменено поради засада. 12 минути преди края Фабио Борини вкара, но поради активна засада на Патрик Кутроне голът също не бе зачетен.

Емполи започна с опасност в 7-ата минута, след като Франческо Капуто стреля, но в аут. Три минути по-късно Милан поведе, но много бързо голът бе отменен след консултация с ВАР. Лукас Пакета засече центриране на Рикардо Родригес отляво, но бразилецът се е намирал в нередовно положение.

Милан - Емполи

източник: Gulliver/GettyImages

В 22-ата минута Кастийехо шутира технично, но Бартломей Драговски плонжира и изби. 4 минути след това пак Кастийехо опита късмета си с удар извън наказателното поле, който Драговски улови.

През втората част Милан показа ефективност. В 49-ата минута Пьонтек получи прекрасен пас в наказателното поле от Хакан Чалханоолу и няколко метра даде аванс на домакините.

В 51-ата минута Кастийехо пусна хубав извеждащ пас към Кесие, който с красиво копване преодоля Драговски за 2:0.

Милан - Емполи

източник: Gulliver/GettyImages

В 67-ата минута най-активният за Милан - Кастийехо, оформи крайното 3:0. Подаване отдясно на Андреа Конти намери атакуващия халф в предни позиции, а той от своя страна овладя технично и стреля към десния ъгъл на вратата на Емполи.

В 78-ата минута Борини вкара четвърти гол във вратата на Емполи след самостоятелен пробив, но попадението не бе зачетено след намесата на ВАР. Причината бе, че Патрик Кутроне е пречил на защитник на съперника да играе с топката.  До края Милан намали темпото и стигна до успеха с 3:0.

Милан - Емполи

източник: Gulliver/GettyImages

Милан - Емполи 3:0

1:0 Кжиштоф Пионтек 49' 

2:0 Франк Кесие 51'

3:0 Саму Кастийехо 67'

Състави на двата отбора:

Милан: Донарума, Конти, Мусакио, Романьоли, Родригес, Кесие, Бакайоко, Пакета, Кастийехо, Пионтек , Чалханоолу

Емполи: Драговски, Везели, Силвестре, Дел‘Орко, Ди Лоренцо, Акуа, Бенасер, Крунич, Паскуал, Фариас, Капуто