Отборът на Наполи не допусна грам колебание в домакинския си сблъсък срещу Фиорентина и заля надеждите на „виолетовите” за Лига Европа с огън и жупел директно от Везувий. В предпоследния 37-ия кръг на Серия А неаполитанци победиха категорично с 4:1 и така се задържаха в битката за второто място (а на теория дори и за първото).

Обичайните килъри в атака за „везувиани” Лоренцо Инсиние и Дрийс Мертенс направо разкатаха отбраната на флорентинци, като е цяло чудо, че и третият нападател на домакините Хосе Кайехон не успя да се разпише.

Головете започнаха да валят още от самото начало и в 8-ата минута Наполи откри. Инсиние центрира от ъглов удар отляво по атаката, а капитанът Марек Хамшик скочи и стреля точно с глава. Вратарят Чиприан Татарушану се намеси, но изби топката право към Калиду Кулибали, за когото бе детска игра да се разпише – 1:0.

В 18-ата минута Инсиние направи знаменит рейд между защитниците в червени екипи, като само сантиметри го разделиха от това да уличи очертанията на вратата. Осем минути по-късно Мертенс разтресе гредата с  тежък шут, който само подчерта още повече задъхването на Фиорентина.

Чак в 30-ата минута гостите сътвориха нещо по-интересно. Йосип Иличич почти беше тръгнал да се радва след топовния си изстрел от границата на пеналта, ала Хосе Рейна имаше други идеи и отрази.

Този шанс беше решаващ, защото в 36-ата Наполи удвои. Мертенс хвана в крачка разкъсаната защита на гостите и с пас по тревата намери Инсиние сам в наказателното поле. От 12-13 метра италианецът шутира хладнокръвно по тревата до дясната греда за 2:0.

Падението на Фиорентина беше пълно в 57-ата минута, когато Татарушану и защитниците пред него тотално се провалиха при рутинен корнер. Подадената топка към първа греда не бе изчистена, а стражът се сблъска със свой съотборник в опита да боксира. Мертенс само това и чакаше, за да отбележи на празна врата – 3:0.

Поне за миг „виолетовите” върнаха някаква интрига. В 60-ата минута Кристиан Тейо направи скоростен рейд отляво и центрира по тревата към точката на дузпата. Там Бернардески се размина в опита да шутира, а Иличич го стори през купа от тела, за да намали – 3:1.

Мечтата на Фиорентина оцеля само 4 минути. В 64-ата Мертенс и Инсиние размениха бързи пасове, а италианецът шутира коварно по диагонала. Татарушану отрази този изстрел, но Мертенс вече бе дотичал и добави на празна врата – 4:1.

До края на мача Наполи създаде още 2-3 чисти възможности, докато за Фиорентина Кума Бабакар изпусна сам срещу Рейна.

Във временното класиране Наполи събра 83 точки на второто място, като изостава само на 1 от втория Рома, чийто последен мач е домакинство срещу Дженоа. Лидерът Ювентус е с 85 пункта, преди да е изиграл своя двубоя от кръга (срещу Кротоне у дома).

Загубата почти сигурно уби надеждите на Фиорентина за евроквота. Съставът на Пауло Соуса е 7-и с 59 точки, а ако шестият Милан (60) победи Болоня в неделя, то флорентинци нямат никакъв шанс да се преборят за излаз в Лига Европа.