Каляри постигна изключително ценна победа в откриващия мач от 28-ия кръг на Серия А, като надигра с 2:1 гостуващия Фиорентина. Двубоят между отборите, за които починалия внезапно преди година Давиде Астори изигра най-много мачове в кариерата си, не мина без спомен за бившия национал на Италия, който напусна този свят едва 31-годишен.

Каляри - Фиорентина, Серия А 2018/19, 28-и кръг

източник: Gulliver/Getty Images

„Островитяните” в пълна степен използваха домакинския си фактор и записах 3-и пореден успех у дома. Тимът успя да стори това без помощта на българския национал Кирил Десподов, който не попадна в групата заради контузия.

Първото полувреме не беше така изпъстрено от интересни ситуации, както се оказа второто. Съперниците си размениха само по едно много чисто положение за гол. В 32-ата минута Леандро Паволети не беше далеч да отпразнува днешната си повиквателна за италианския национален отбор с попадение, ала бързият му пробив завърши с шут преминал в аут покрай лявата греда. Пет минути по-късно Кевин Миралас засече центриране от фланга, като стреля силно в центъра на вратата и стражът Алесио Краньо се намеси.

Второто полувреме мина изцяло под диктовката на сардинци. В 52-ата минута логичното се случи, като Фабрицио Качаторе получи топката отдясно и макар да не бе съвсем близо до наказателното поле, отправи перфектното центриране към далечната греда. Жоао Педро се измъкна зад гърба на пазещия го бранител и протегна крак, за да отбележи – 1:0.

Каляри - Фиорентина, Серия А 2018/19, 28-и кръг

източник: Gulliver/Getty Images

Само две минути по-късно зрителите станаха свидетели на невероятно куриозен момент. Лука Чигарини реализира с убийствен шут директно от центъра, като вратарят на Фиорентина Пиетро Терачано дори не беше излязъл чак толкова много напред. Оказа се обаче, че халфът не е спазил правилника, тъй като изпълни отсъдения (заради засада) непряк свободен удар директно във вратата. По тази причина вместо мачът да се поднови от центъра, вратарят Терачано се зае да изпълнява аут.

В 66-ата минута Каляри все пак удвои аванса си. Никой не покри капитанът на домакините Лука Чепители при изпълнение на ъглов удар, а от няколко метра той нямаше прошка – 2:0.

Четвърт час преди края домакините профукаха две изгодни възможности в рамките на секунди. Изстрел на Николо Барела от дистанция предизвика отчаяно спасяване от Терачано, а Жоао Педро се провали в задачата да порази вратата, улучвайки напречната греда.

Фиорентина все пак направи последните минути интригуващи, след като намиращият се в убийствена форма Федерико Киеза взе нещата в свои ръце. Жерсон забеляза тръгването на младия италианец, подаде му пас в коридор, а след като Киеза се убеди, че няма с кого да комбинира, отправи майсторски шут по диагонала. Топката срещна лявата греда и се оплете в мрежата – 2:1.

Въпреки победата Каляри не помръдна от 14-ото място, където е по силата на своите 30 точки. Толкова има и 13-ият Дженоа, който обаче тепърва има да играе този кръг. Сардинци поне временно увеличиха разликата си спрямо опасната зона до 9 пункта.

Фиорентина от своя страна остава 10-и с 37 точки, като изглежда все по-малко вероятно да оправдае прогнозата на своя наставник Стефано Пиоли. Малко след зимната пауза той заяви, че съставът му има качествата да прехвърли границата от 60 пункта.