От началото на новия сезона в Ювентус имат нов номер 10 и това е Пауло Дибала. Аржентинецът има късметът, но в същото време и отговорността да играе с този свещен номер за „бианконерите“.

Много големи величия преди Дибала са играели с номер 10 за Ювентус.

23-годишният футболист заслужи този номер със силните си изяви за „Старата госпожа“.

Големи легенди на Ювентус са имали тази чест да играят с номер 10, но кои са те?

Омар Сивори е първата легенда на Ювентус, който играе с номер 10. Ювентус го привлича от Ривър Плейт през 1957 година. Аржентинецът формира убийствен тандем с Джон Чарлс и Джампиеро Бониперти. Това му помага да спечели Златната топка през 1961 година. Сивори играе осем сезона за отбора от Торино. Той печели три шампионски титли, отбелязва 174 гола в 259 мача.

От началото на новия сезон в Серия Пауло Дибала има честта да играе с номер 10 в Ювентус, след като преди това той носеше фланелката с номер 21. Аржентинецът трябва да докаже на терена, че заслужава да се нареди го легендите на клуба.

Лиъм Брейди играе само два сезона за Ювентус, след като е привлечен от Арсенал, но неговото присъствие е впечатляващо. Ирландецът печели скудетото и в двата сезона, в които играе за „бианконерите“. Той отбелязва решаващата дузпа, която гарантира спечелването на титлата за отбора през 1982 година. След като Ювентус решава да привлече Мишел Платини, а в италианския футбол влиза ограничението за трима чужденци, Брейди е принуден да напусне отбора. Президентът на Ювентус по време време Джампиеро Бониперти информира Брейди да взетото решение преди последния мач от сезона срещу Катандзаро. Въпреки това окончателно решение, ирландецът отбелязва победния гол за Ювентус и по този начин се сбогува с феновете на отбора.

Брейди е популярна личност сред феновете на Ювентис, но пристигането на Мишел Платини ги кара бързо да забравят за доскоршния си любимец. Платини подписва с Ювентус през лятото на 1982 година. Той отбелязва 28 гола в 48 мача по време на първия си сезон за „бианконерите“, но Рома успява в крайна сметка да спечели скудетото. Платини е определян за един от най-великите футболисти на всички времена. Той печели Златната топка в три последователни години между 1983 и 1985. През 1985 година Ювентус успява да триумфира с КЕШ.

Роберто Баджо преминава в Ювентус след трансфер от Фиорентина за рекордните за 1990 година 8 милиона паунда.

По улиците на Флоренция е пълно с протестиращи хора, а полицията среща много големи затруднения в опазването на обществения ред, след като сделката е официално потвърдена. За пет сезона на стадион „Деле Алпи“ Баджо се превръща в един от най-великите футболисти в света на футбола. Той печели скудетото, купата на Италия и Купата на УЕФА. Рекордът му е 115 гола в 200 мача, но през 1995 година е трансфериран в Милан.

Алесандро Дел Пиеро преминава в Ювентус през 1993 година след трансфер от Падова. В рамките на две години той не успява да стигне до фланелката с номер 10 заради присъствието в отбора на Роберто Баджо. Дел Пиеро напусна Ювентус през 2012 година, като най-добрият голмайстор на отбора за всички времена със своите отбелязани 290 попадения в 705 мача. Пинтурикио, както е наричан Дел Пиеро печели осем пъти шампионската титла в Серия А с Ювентус, а също така Купата на Италия и трофея от Шампионската лига. Лоялността му към отбора е най-отличаващото го качество сред всички останали футболисти. При скандала „Калчополи“ Ювентус е изпратен в Серия Б, но Дел Пиеро остава част от отбора. Той става голмайстор на Серия Б, а през следващата година е най-добрият реализатор и в Серия А. Дел Пиеро без никакво съмнение е най-голямата легенда на Ювентус.