Шампионът на Италия Ювентус по много драматичен начин стигна до мъчна победа над Торино в градското дерби от 16-ия кръг в Серия А. „Биковете“ откриха резултата на Олимпийския стадион, но две попадения на рекордната покупка Гонсало Игуаин спасиха „бианконерите“ от нова критична загуба на точки. Миралем Пянич пък бе човекът, който оформи крайното 3:1 в полза на „старата госпожа“.

Въпреки победата Юве отново не беше докрай убедителен в изявите си, а това е нещо, което се наблюдава от няколко седмици насам. Торино от своя страна затвърди впечатлението, че е един от най-приятно играещите тимове в калчото, а голът за тях отбеляза не кой да е, а намиращият се под пара Андреа Белоти.

Домакините от Торино стартираха силно срещата, макар че първата опасна ситуация да бе в полза на Ювентус. В 14-ата минута Марио Манджукич се постара да тества рефлексите на Джо Харт, който не показа колебания при спасяването.

Само две минути след този епизод Торино откри резултата. Давиде Дзапакоста осъществи хубав пробив отдясно край тъчлинията и пусна пас пред себе си за Даниеле Базели. Халфът стигна топката до аутлинията и центрира перфектно към границата на вратарското поле, където Белоти изпревари пазача си и не даде шанс на Джанлуиджи Буфон да се намеси – 1:0. Това беше и 11-ият гол на нападателя през сезона.

В 22-ата минута „биковете“ имаха нелоша възможност да изпратят противника си в нокдаун. Антонио Барека премина с лекота покрай двама играчи в черно-бели екипи, но изстрелът му прелетя много опасно встрани покрай десния стълб.

Така се стигна до 28-ата минута, когато от наглед безобидна ситуация Юве изравни. Хуан Куадрадо открадна топката до централния кръг и в половината на гостите. Колумбиецът веднага подаде напред към Манджукич, а той с едно докосване изведе Игуаин сам срещу вратаря. Макар и с човек на гърба, аржентинецът съхрани баланса си и стреля хладнокръвно за 1:1.

След почивката Торино заигра една идея по-предпазливо, като не позволи кой знае какви шансове пред противника си. Хората на Синиша Михайлович могат да съжаляват горчиво за пропуска на Адем Ляич в 74-ата минута, когато сърбинът изпрати никак нелош изстрел, който почти обърса десния стълб зад Буфон.

Юве отново съумя от нищото да създаде голово положение за Игуаин и той се отплати за това в 82-ата минута. Джорджо Киелини изпрати дълъг пас към аржентинеца, който изглеждаше обречен срещу двама защитници в наказателното поле. Въпреки това бившият ас на Реал Мадрид и Наполи съумя да овладее, а след това последна кинжален шут по диагонала в долния десен ъгъл – 2:1 за Ювентус.

Този гол тотално шашна Торино и не бе чудно, че гостите инкасираха и трети в добавеното време. Негов автор стана Миралем Пянич, чийто първоначален шут беше спасен от Джо Харт, но при добавката босненецът имаше далеч по-лесна задача.

По този начин Ювентус събра 39 точки на върха в класирането и временно се отдалечи на 7 от двата основни преследваща Милан и Рома, които имат мач помежду си в понеделник. Торино пък инкасира втора поредна загуба и вече е 7-и с 25 пункта.

Серия А, 16-и кръг, още резултати от неделя:

Аталанта – Удинезе 1:3

Болоня – Емполи 0:0

Палермо – Киево 0:2

по-рано днес: Каляри – Наполи 0:5