Фиорентина и Наполи още в първия кръг на Серия А изиграха една от срещите, които спокойно може да претендира за мач на сезона. „Виолетовите” дадоха изненадващ отпор на един от големите фаворити за скудетото, ала в крайна сметка загубиха у дома в един малко очакван голов трилър – 3:4.

Освен огромния брой попадения на „Артемио Франки” срещата ще запомни и с някои крайно дискусионни отсъждания на арбитъра Давиде Маса, който отсъди много спорна дузпа за Наполи, а в края на мача отказа да се допита до системата за видеоарбитраж (ВАР) в ситуация, при която Франк Рибери беше свален на земята около границата на наказателното поле.

Срещата започна отлично за домакините, които още в 9-ата минута получиха правото да изпълнят дузпа. Пьотр Желински игра с ръка в наказателното си поле при един карамбол, а Маса използва ВАР, за да посочи бялата точка. В известна степен решението му изглеждаше пресилено предвид факта, че полякът беше притиснат от съперник, който на практика изпрати топката в ръката. Така или иначе Ерик Пулгар се възползва и реализира с шут в десния долен ъгъл – 1:0.

Наполи имаше нужда от известно време да се възстанови от шока, като в 38-ата минута Дрийс Мертенс до голяма степен сам изравни. Той пое една избита топка пред дъгата и получи твърде много пространство, за да я нагласи на десния си крак. Последва параболичен и мощен удар към горния ляв ъгъл, а вратарят Бартломией Драговски докосна топката, която въпреки всичко спря в мрежата – 1:1.

Пет минути по-късно Наполи получи крайно дискусионна дузпа. Лоренцо Инсиние опита да стигне до спорна топка в наказателното поле и сам провокира контакт с падналия на тревата Гаетано Кастровили. Реферът отсъди наказателен удар и отказа да промени решението си напук на всички апели от страна на домакинския тим. Инсиние запази хладнокръвие и изведе неаполитанци напред – 1:2.

Второто полувреме започна много обещаващо за Фиорентина, който изравни в 52-ата минута. Пулгар прибави и асистенция на сметката си при своя официален дебют, като центрира от ъглов удар, а Миленкович скочи най-високо и стреля неспасяемо в долния ляв ъгъл на Алекс Мерет – 2:2.

Това статукво обаче оцеля само 4 минути. В 56-ата Инсиние намери Кайехон с диагонален пас, а от границата на наказателното поле испанецът нанесе безупречен изстрел през краката на Лоренцо Венути – 2:3.

Тук дойде моментът Винченцо Монтела да извади коз от ръкава. Наставникът пусна Кевин-Принс Боатенг като смяна в 61-ата, а четири по-късно ганаецът реализира със страховит шут от вътрешността на дъгата. Топката срещна дясната греда и спря в мрежата – 3:3.

Този път равенството издържа още по-малко. Буквално в следващата атака Кайехон получи диагонален пас отдясно зад гърба на защитата и даде успореден пас, който остави Инсиние сам срещу опразнената врата – 3:4.

В края на мача дойде и спорният миг с участието на Франк Рибери, който също се появи от резервната скамейка. Пол Лирола откровено хвана французина за ръката и го тушира около границата на наказателното поле, а Давиде Маса, вместо да разгледа ситуацията с ВАР, вдигна жълт картон на треньора Монтела заради яростните му протести.