Фиорентина се класира за финала на турнира Лига на конференциите след инфарктна победа с 3:1 срещу Базел в Швейцария с продължения и драма в последните секунди. По този начин тимът на Винченцо Италиано ще играе на пети финал в европейските клубни турнири.

„Виолетовите“ загубиха с 1:2 като домакин преди седмица, но успяха да изравни общия резултат с два гола на Николас Гонсалес. Аржентинецът откри в 35-ата минута, когато Кристиано Бираги изпълни корнер, а в наказателното поле Гонсалес беше безкомпромисен, засичайки топката с глава и пращайки я в долния ляв ъгъл.

Базел обаче изравни в 55-ата минута, когато Зеки Амдуни преодоля Пиетро Терачано в ситуация един на един. Така домакините отново взеха аванс в общия резултат.

След това Фиорентина наложи натиск и в крайна сметка съумя да стигне до изравнителен гол. Той падна по абсолютно същия начин, по който дойде и първият гол на италианците след поредица от ъглови удари, които в 72-ата минута защитата на Базел най-накрая рухна и отново Николас Гонсалес матира Марвин Хитц за 1:2.

Така след редовните 90 минути общият резултат бе 3:3 и мачът влезе в продължения.

БТА / BTA
18 снимки

В 109-ата минута мачът бе прекъснат за кратко, защото администраторът на Фиорентина сигнализира за неприятен случай с фен в трибуните на гостуващия сектор. Медицинския екип опита да окаже помощ, носейки със себе си дефибрилатор, като доста дълго специалистите не успяха да отворят вратата на предпазната врата. В крайна сметка те успяха, но след това отново имаше известен период от време, в който не разбрахме какво се случва, защото от етични причини не се показаха кадри по телевизията на случващото се с медиците по трибуните. След около седем минути суматоха играта бе подновена.

Когато всички вече очакваха да станат свидетели на дузпи, Фиорентина нанесе съкрушителния удар в 129-ата минута на мача. Италианците пропуснаха много положения, но стигнаха до решаващото попадение след разбъркване в наказателното поле на съперника. Лука Йович върна високо центриране към дузпата и топката попадна на пътя на Антонин Барак, който я овладя и вкара с лекота за крайното 3:1. Това бе пето попадение в 11 мача за Антонин Барак от началото на сезона в Лигата на конференциите.

До края на мача Лука Йович можеше да направи още по-изразителен успеха на гостите, но нацели греда. Това обаче нямаше значение, защото играчите на Базел нямаха сили за повече и срещата завърши при този резултат.