Интер постигна изключително жежка и важна победа над Наполи в страхотното дерби, което сложи край на 18-ия кръг в Серия А, който разпали страстите само ден след Коледа. Сред стените на своята крепост „Джузепе Меаца” момчетата на Лучано Спалети се наложиха с 1:0 благодарение на гола в продължението, дело на резервата Лаутаро Мартинес. Срещата не мина без редица скандали, включително и два червени картона за Калиду Кулибали и Лоренцо Инсиние от везувиани.

Интер записа седма поредна шампионатна победа у дома, а също така и 6-а поредна суха мрежа в Милано. Успехът позволи на „нерадзурите” не само да скъсят разликата в точките спрямо втория в класирането Наполи до 5 (36 срещу 41 в полза неаполитанци), но също така и да увеличат отстоянието до четвъртия в подреждането Лацио (31). „Везувиани”, от своя страна, загубиха едва за втори път в последните си 8 гостувания на „Меаца”, но така беше пропиляна златна възможност за скъсяване разликата до лидера Ювентус (направил 2:2 срещу Аталанта по-рано днес).

Капитанът на Интер Мауро Икарди можеше да стартира мача с изпълнение, което без малко да се превърне в гола на сезона. Аржентинецът забеляза, че стражът на противника Алекс Мерет е твърде напред, затова моментално след началния съдийски сигнал нанесе изстрел от центъра, който кацна право върху напречната греда.

Жестоката преса на Интер бързо започна да дава резултати, а в 8-ата минута изстрелът от воле на Матео Политано премина агонизиращо близо над гредата. Все пак Наполи показа, че има изпълнители, с каквито всеки трябва да се съобразява. Лоренцо Инсиние нанесе марков фалцов шут в 16-ата минута, който можеше и да изненада вратаря Самир Ханданович. Последният успя да реагира качествено на коварно тупналата топка.

В средата на първата част капитанът на гостите Марек Хамшик получи травма и не бе в състояние да продължи. Така на терена се появи Никола Максимович, който сложи край на експеримента с Хосе Кайехон като десен бек. Очевидно Анчелоти се притесняваше с бързината на крилата, с които разполагаше съперника.

Натискът на Интер остана постоянен с напредването на времето, а в 32-ата минута топката се озова в мрежата на Наполи. Иван Перишич преодоля Мерет с впечатляващо воле по диагонала от труден ъгъл. Съдиите обаче правилно прецениха, че хърватинът е бил в засада при рикоширалия шут от далечна дистанция, отправен от Жоао Марио. Така нулевото реми остана непокътнато.

До края на полувремето домакините имаха фантастични възможности – Жоао Марио засече центриране на Политано право във вратаря Мерет, а малко преди почивката Икарди успя да се промуши между двама съперници, заобиколи Мерет и стреля към вратата. Единствено шпагатът на Калиду Кулибали спаси гостите.

На полувремето очевидно Карло Анчелоти успя да даде доста точни инструкции на Наполи и момчетата му излязоха с нова решимост. В големи периоди от мача „везувиани” надиграваха домакините, от чиято мощна преса не остана и помен. В 67-ата минута Кайехон се хвана за главата, след като Самир Ханданович с невероятно усилие отрази неговия шут към долния ляв ъгъл.

Оттук до края на мача головите положения не бяха много, а като очевидно нито един от двата тима не бе готов да рискува безразсъдно. Тъкмо нещо такова обаче предложи звездата в защитата на Наполи Калиду Кулабили, който в рамките на секунди – и в стил „Уейн Рууни” – си заработи два жълти картона. В 80-ата минута сенегалецът с безспорно задържане за фланелката свали пробиващия покрай тъчлинията Политано. Реферът Паоло Мадзолени моментално санкционира изявата с жълт картон, както повелява правилникът. Разгорещеният Кулибали явно не беше съгласен, тъй като си позволи иронично да ръкопляска на арбитъра. Последният на мига вдигна второ официално предупреждение за Кулибали и на мига беше заобиколен от всички играчи на гостите. Това по никакъв начин промени факта, че оттук до края Наполи трябваше да играе с 10 души.

Малко след този епизод – в 83-ата минута – на терена се появи Лаутаро Мартинес и тъкмо той реши изхода на срещата. В първата минута от добавеното време Кейта Балде Диао получи топкато по левия фланг и напредна, след което опита ниско центриране към вътрешността на наказателното поле. Топката рикошира леко в Максимович, Перишич реагира светкавично, като я прескочи и така тя дойде изключително удобна за Мартинес. От 7-8 метра той шутира през краката на бранител и порази долния десен ъгъл, с което хвърли болшинството от публиката по трибуните в бурен екстаз – 1:0.

Попадението доведе до още повече искри на терена и в 5-ата минута от продължението Лоренцо Инсиние беше изгонен с директен червен картон. Дребничкият неаполитанец изрита в гръб Кейта Балде при спряна игра. При по-ранен сблъсък помежду им Балде си позволи да издърпа ухото на съперника си, което отприщи и неговата негативна реакция. След червения картон двамата продължиха да разменят предизвикателни реплики, а Инсиние дори два пъти плясна през лицето своя противник. За късмет Балде запази спокойствие, а после и другите играчи се намесиха, за да тушират по-сериозна разправия. Последният съдийски сигнал не уталожи страстите и дори Анчелоти трябваше да удържа своя ляв бек Марио Руи.

По този начин амбициите на Наполи да преследва лидера Ювентус претърпяха значителен удар, тъй като след 18 кръга торинци им водят с цели 9 точки (50 спрямо 41). В следващия кръг Наполи е домакин на Болоня, а предвид случилото се на "Меаца" Карло Анчелоти ще трябва да се справя с обезпокоителна кадрова криза. Интер от своя страна приключва календарната 2018 година с визита срещу Емполи.