Едва ли и замесените на 3 юли 2001 са знаели колко значим за историята на Ювентус трансфер се случва на този ден. Преди точно 16 години "бианконерите" официално обявяват привличането на Джанлуиджи Буфон срещу трансферен рекорд за вратар на стойност 51 милиона евро.

Сумата отива в тогавашния тим на Буфон Парма, в който младият вратар е показал изключителния си талант. В Юве Буфон заменя тогавашния титуляр Едвин ван дер Сар и получава фланелката с №1, която не сваля и до ден-днешен, в който той е една от големите легенди в историята на "бианконерите"

По-късно Буфон признава, че е имало възможност да премине в Рома, но "джалоросите" са избрали Иван Пелицоли - избор, за който от Юве няма как да не са доволни. Имало е шанс и за трансфер в Барселона, но Буфон избира Юве, тъй като баща му го убеждава, че това е верният избор, ако иска да изпълни мечтата си и да спечели Скудетото.

Дебютът е на 26 август 2001 - победа с 4:0 над Венеция. А оттам нататък всичко е история - с Юве Буфон не само изпълва мечтата си да спечели Скудетото, а и определено надминава всички очаквания. До този момент той има 10 титли на Италия. Две от тях обаче официално не се признават заради скандала Калчополи. Именно той обаче прави Буфон още по-обичан. Защото през 2006 Юве е изпратен в Серия Б и слуховете, че вратарят ще бъде продаден, са много. Той обаче решава да помогне на отбора в тежкия момент, преподписва до 2012 и помага на тима да спечели първенството и да се завърне в елита. Буфон има още три Купи на Италия и 5 Суперкупи на страната. На национално ниво най-големият триумф дойде през 2006 със спечелването на Световното първенство.

На 39 години Буфон продължава да бъде един от най-добрите вратари в света в момента и е един от малкото футболисти, обичани и от феновете на съперниците. А датата 3 юли 2001 остава една от ключовите за Ювентус в историята на клуба.