Аталанта си спретна истинска среща с историята благодарение на своя разгром над Болоня в 30-ия кръг на Серия А. „Бергамаските” съсипаха опонента си с 4:1 и повториха подвих, какъвто калчото за последно беше виждал през далечната вече 1932 година.

Джан Пиеро Гасперини и неговите момчета успяха да реализират всичките си голове само в рамките на откриващия четвърт час, с което станаха първия италиански тим, който постига това през XXI век. За последно Ювентус беше отборът, който нанизва 4 безответни попадения в първите 15 минути игра. Това се случва през март 1932 година, а жертвата е Рома. Римският гранд впоследствие губи срещата с конфузното 1:7.

Е, Аталанта не стигна до подобни висини през април 2019, но пък фойерверките в началото определено си заслужаваха. Йосип Иличич започна шоуто в 3-ата минута, когато с доза елегантност се разходи между няколко противникови играчи пред наказателното поле и със силния ляв крак изстреля куршум към горния десен ъгъл – 1:0.

В 5-ата отново словенецът беше в прегръдките на своите съотборници. Мартен де Роон го намери отдясно в наказателното поле, като изглеждаше, че бившият играч на Палермо и Фиорентина ще търси центриране. Нищо такова не се случи, защото след няколко резки финта, той си отвори пространство и стреля впечатляващо в близкия горен ъгъл – 2:0.

Така той стана играчът с най-бързи 2 гола в един мач за Аталанта, като „дубълът” му напомни за онзи на Марко ди Вайо за Парма при загубата 2:3 от Удинезе през декември 2001 година.

Иличич съвсем не беше готов да отстъпи водещата си роля, защото в 9-ата минута асистира за Ханс Хатебур. Нападателят изведе холандския си съотборник отдясно в наказателното поле, а Хатебур с кинжален шут по тревата преодоля вратаря Лукаш Скорупски – 3:0.

Дуван Сапата окончателно скърши съпротивителните сили на „хрътките” в 15-ата минута. Той получи топката отляво от Ремо Фройлер и използва мощната си физика, за да нахлуе в пеналта. Там той завъртя пазача си с финт и после стреля под гредата за 4:0.

Десетина минути след началото на втората полувреме Болоня все пак направи така, че да си тръгне от Бергамо ако не с точки, то поне с гол на своя сметка. В 54-ата Рикардо Орсолини изпълни пряк свободен удар, отсъден до самата тъчлиния, директно към вратата, а стражът Пиерлуиджи Голини определено носи своята вина, че топката спря в мрежата – 4:1.

В класирането Аталанта вече се намира на само точка зад четвъртия Милан – 50 спрямо 51 – възползвайки се от поредната грешна стъпка на „росонерите” (2 загуби и 1 реми в последните им три мача). Именно тази е позицията в първенството, която върви с последната виза за груповата фаза на Шампионската лига.

Болоня от своя страна остана под чертата с 27 точки, на една зад 17-ия Емполи.