Критиците в Италия на системата за видеоарбитраж (ВАР) вече се подготвят, за да използват двубоя СПАЛ-Фиорентина (1:4) като основен довод срещу нововъведението във футбола. За първи път, откакто технологията беше въведена в Серия А, тя доведе до отмяна на попадение (изрядно по всички точки на правилата) заради назначаване на дузпа в полза на другия отбор.

Този сценарий беше възможен още със самата поява на ВАР по италианските терени и наистина представлява морална дилема. До днес разсъжденията в тази сфера бяха предимно теоретични, докато шампионатния мач във Ферара показа колко противоречива може да бъде системата, чиято основна цел бе да елиминира несправедливостите във футболната игра.

Тъй като централният бранител на СПАЛ Диас Фелипе препъна Федерико Киеза в наказателното си поле, инцидентът впоследствие беше разгледан и доведе до отсъждането на дузпа за „виолетовите”. Проблемът се породи от това, че ответната атака за СПАЛ след спорната ситуация – при която реферите спазиха една от основните инструкции да оставят играта да продължи – доведе до съвсем редовен гол на Матия Валоти.

Лука Пайрето

източник: Gulliver/Getty Images

Отсъждането на дузпата на практика, съгласно правилата за употребата на ВАР, елиминира всички събития след спорната ситуация, в т.ч. и попадението, чрез което СПАЛ дръпна с 2:1 четвърт час преди края.

Един от основните упреци в случая ще бъде твърде бавната комуникация между съдийския екип на стадиона и видео асистент арбитрите. Фаулът срещу Киеза бе извършен в 72:45, а Валоти отбеляза в 73:20. Главният съдия Лука Пайрето не получи сигнал за нередност до 74:55.

Самото решение за заличаването на гола и отсъждането на дузпата в полза на Фиорентина пък дойде чак в 76:33.