Мексико избра най-добрия момент да постигне първата си изобщо победа срещу Италия, с 2:1 в контролна среща, играна в Брюксел. Това приключи серията на Скуадра Адзура от осем мача без поражение и удари по самочувствието на световния шампион.

Марчело Липи заложи на нова схема 4-2-3-1, но тя не му донесе успех, и Мексико владееше положението почти през целия двубой. Досега Италия имаше шест победи и четири хикса срещу този противник, и голова разлика 25:7. Единствено в самото начало на мача, и в неговия край „адзурите” приличаха малко на себе си.

Мексиканците откриха резултата още в 16-та минута, след хубав пас на Джовани дос Сантос към Карлос Вела, чието воле прониза безпомощния Джанлуиджи Буфон. Веднага след това Италия тръгна да връща попадението, но американците с лекота си подаваха топката и разиграваха като котка с мишка пред момчетата на Марчело Липи.

Ернандес и Салсидо имаха възможности да увеличат преднината на Мексико през първото полувреме, докато Джиралдино и Пирло можеха да изравнят.

На полувремето в състава на европейския тим имаше само една промяна – Симоне Пепе вместо Ди Натале, за да се промени схемата към 4-4-2. Вместо това да донесе промяна обаче, по-малко от минута след подновяването на играта появилият се на почивката Пабло Барера имаше шанс да разочарова отново Буфон.

Де Роси хвърли много старания в средата на терена, и опитваше всичко, за да извежда на стрелкови позиции Джилардино и Якуинта, но техните удари само се разминаваха с вратата. При една контраатака на Мексико след около час игра, Вела и Ернандес останаха сами срещу Буфон, но Ернандес стреля встрани от вратата.

Доминацията на символичните гости продължи, а легендата Куантемок Бланко се появи на терена, за да запише мач №113 с националния екип. Смените, до които Марчело Липи прибягна, не доведоха до успех.

В 83-та минута защитата на Италия отново бе хваната по бели гащи, и с хитър пас Медина бе изведен зад гърба на защитата, и технично преодоля Джиджи Буфон. Салваторе Бочети, който замени Канаваро, успя да върне едно попадение чак в 88-та минута, при това след разбъркване и произволен шут от воле. Топката се замота в краката на Пацини, и Бочети притича, за да я добута до мрежата от непосредствена близост.

Крайният резултат можеше да бъде и 3:1, но Буфон се хвърли самоотвержено, за да парира с крак Гардадо, след като преди това изби и шут на Барера.