Италианският национал Марко Матераци даде на съд три от водещите английски вестници – „Сън”, „Дейли Мейл” и „Дейли Стар”. Причината за действията му е неправилното според него отразяване на сдърпването му със Зинедин Зидан на финала на Световното първенство през миналата година.

Матераци бе ударен с глава от Зидан при борба за позиция в наказателното поле, заради което французинът бе изгонен и остави тима си с десет човека на терена. В крайна сметка Италия се възползва от численото си превъзходство и грабна световната титла.

„Той предприе съдебни действия, за да изчисти неговото име” – заяви адвокатът на бранителя Стивън Хефър – „Марко Матераци отправи искове във Върховния съд срещу три вестника – „Сън”, „Дейли Мейл” и „Дейли Стар” заради клевета.”

„На него не му беше оставен избор, след като трите вестника не се поправиха или извиниха за невярното отразяване на инцидента. На репутацията на Марко бяха нанесени огромни вреди вследствие на репортажите в пресата.”

Зидан, който изигра последната си среща на финала на Световното първенство, каза, че е бил провокиран от Матераци, който обиждал неговата майка. Според италианския бранител обаче става въпрос не за майката, а за сестрата на французина.

„Аз силно го дърпах за фланелката. Той ми каза „ако толкова силно искаш моята фланелка, ще ти я дам след мача”, а аз отговорих, че бих предпочел сестра му.”

Заради инцидента Матераци бе наказан от ФИФА да не играе в две срещи, а Зидан в три. Французинът обаче отказва да се извини на бранителя и не уточнява, какво точно му е казал.