Световният шампион с Италия Марчело Липи се наслади на близо двугодишния си отпуск от футбола, но сега вече е готов за нови предизвикателства.

Опитният специалист, който в събота ще навърши 60 години, си почиваше от играта от лятото на 2006 година, когато триумфира със Скуадра Адзура на Мондиала в Германия.

Въпреки купчината оферти, Липи изчака известно време, преди да се реши да се върне във футболната въртележка.

„Питате ме защо си взех толкова дълга почивка,” каза Липи пред „Газета дело спорт”. „Ами най-после успях да посетя градове, музеи и ресторанти, гледах хиляди мачове. Изнесох лекции в почти всеки град в Европа, както и в 17 италиански университета.”

„Имам седем или осем оферти от национални отбори, като нямах от Англия. Но вярвам, че треньор, които е станал световен шампион, не може да води друга нация,” продължи белокосият наставник. „С мен се свързаха и повече от 15 клуба от Франция, Испания, Англия, Италия, Гърция, Турция и други. Сега обаче осъзнах, че искам да се върна на пейката. Липсва ми контактът с играчите, както и целите за изграждане на нещо ново.”

Липи е сериозно спряган за завръщане начело на Италия, ако Роберто Донадони не успее да постигне успех на Евро 2008.

„Не съжалявам, че напуснах поста си в националния, аз съм последователен в решенията си,” обясни Липи. „Единствената ми болка бе, че не мога да си отида просто така на стадиона и да гледам някой мач, защото незабавно бях свързван с работа там.”

Марчело Липи не пропусна да похвали някои играчи и отбори в Серия А. „Мисля, че Антонио Ди Натале е най-добрият италиански футболист този сезон,” заяви Липи. „Той има невероятни технически качества и винаги се жертва за отбора. Рома играе най-добрия футбол, а Лучано Спалети се справя толкова добре, че скоро ще има резултати. Мисля че, ако Роберто Манчини спечели трето Скудето, ще заслужи приза за най-добър треньор.”